Buitenland Bewaar

Cameron: nieuw Schots referendum geen optie

David Cameron.
David Cameron. © AFP

De Britse premier David Cameron sluit uit dat er opnieuw een referendum wordt gehouden over de onafhankelijkheid van Schotland. 'We hebben al een referendum gehad. De Schoten kozen er overtuigend voor om in het Verenigd Koninkrijk te blijven', zei Cameron tegen Channel 4 News.

De Schotse Nationale Partij (SNP) boekte bij de verkiezingen vorige week een enorme overwinning, maar volgens de premier is dat geen reden voor een nieuwe volksraadpleging. Volgens Cameron dringt de SNP sowieso niet aan op een nieuwe stemming over onafhankelijkheid.

De Schotten mochten zich vorig jaar in een referendum uitspreken over hun positie in het Verenigd Koninkrijk. Twee miljoen mensen gaven toen te kennen bij Groot-Brittannië te willen blijven, terwijl 1,6 miljoen mensen liever een onafhankelijk Schotland hadden opgericht.

Toch blijft de positie van de Schotse nationalisten sterk. Ze veroverden bij de verkiezingen 56 van de 59 Schotse districten. Daarmee brachten ze vooral een gevoelige tik toe aan Labour, de grote rivaal van de Conservatieven van Cameron.

De premier is wel van plan in 2017 een referendum te houden over het lidmaatschap van Groot-Brittannië van de Europese Unie. Hij wil eerst dat de Europese verdragen over bijvoorbeeld de bewegingsvrijheid in de EU worden aangepast.