Buitenland Bewaar

Bouterse ontslaat minister van grondzaken

Desi Bouterse. ANP
Desi Bouterse. ANP © UNKNOWN

PARAMARIBO - De Surinaamse president Desi Bouterse heeft de minister van Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeheer, Martinus Sastroredjo, woensdag ontslagen. De bijvrouw van de minister heeft samen met familieleden en vrienden 8000 hectare grond aangevraagd. Dat is tegen de afspraak.

De minister houdt vol dat hij niet op de hoogte was van de aanvraag. Zijn partij, de KTPI, en de president geloven het verhaal van de minister niet.

Sastroredjo kreeg het advies om de eer aan zichzelf te houden. De minister weigerde op te stappen en vindt dat hij niets misdaan heeft. ''Deze ontwikkelingen schaden niet alleen het imago van de minister, maar hebben ook een negatieve impact op de regering", schreef de KTPI dinsdagavond aan de president.

De president tekende woensdag de ontslagresolutie. Op 11 oktober had de KTPI al gevraagd om de minister te vervangen, omdat hij de partijleiding zou schofferen. Sastroredjo was bezig met onderzoek naar onrechtmatig verstrekte gronden tijdens de vorige regering. De huidige coalitiepartner, Pertjajah Luhur, was in het vorige kabinet verantwoordelijk voor dit ministerie. (ANP)