Buitenland Bewaar

Bouterse neemt afstand van zijn gearresteerde zoon

Dino Bouterse op een foto uit 2003.
Dino Bouterse op een foto uit 2003. © AP

President Desi Bouterse van Suriname heeft dinsdag afstand genomen van zijn zoon, die in Panama is opgepakt en aan de Verenigde Staten uitgeleverd op verdenking van drugs- en wapenhandel. Hij zei dat zijn zoon Dino een volwassen man is en geen positie bekleedt in de regering van zijn land.

'Wanneer mensen over Dino praten, klinkt het soms alsof ze het met mij hebben over een 12-jarige', zei de president op een persconferentie in Paramaribo. 'Maar hij is een volwassen vent, met dertien kinderen, die binnenkort 41 wordt. Hij is verantwoordelijk voor zijn eigen daden.'

Het was voor het eerst dat de president zich in het openbaar uitliet over de arrestatie van zijn zoon in Panama. Het nieuws van diens aanhouding werd vorige week bekend toen president Bouterse de leiders van andere Zuid-Amerikaanse landen ontving voor een topconferentie.

Bouterse zei dat de arrestatie was bedoeld 'om de top van Unasur te verstoren'. Hij liet in het midden wie of wat daar achter zou zitten. Bouterse zei dat hij zijn collega's had verzocht niet over de zaak van zijn zoon te praten. 'Ik wilde vermijden dat Unasur in deze zaak werd betrokken.'

Eerder liet directeur Melvin Linscheer van het Bureau voor Nationale Veiligheid weten dat Dino Bouterse al lang niet meer aan het hoofd staat van de Contra Terrorisme Eenheid van Suriname. Linscheer zei dat Dino Bouterse betrokken was bij het opstarten van de CTU in 2010, maar kort daarna van die post verwijderd werd nadat er kritiek was gekomen op zijn benoeming. Aan die verwijdering is nooit ruchtbaarheid gegeven.

Desi Bouterse zei dat zijn zoon was opgestapt 'omdat hij alle commotie rond zijn aanstelling beu was'.