live

Aanhoudingen in Marokko om aanslagen Spanje

Een bestelwagen is donderdagavond 17 augustus ingereden op een mensenmenigte op de Ramblas, het drukke toeristencentrum in Barcelona. Zestien mensen kwamen om. Donderdagnacht werd nog een aanslag met een auto op voetgangers gepleegd, in de plaats Cambrils. Daardoor overleed een veertiende persoon.

Live

Bekijk nieuwe update(s).
 1. Aanhoudingen in Marokko

  De Marokkaanse autoriteiten hebben nog twee personen opgepakt in verband met het onderzoek naar de terreuraanslagen eerder deze maand in Catalonië, aldus de Spaanse minister van Binnenlandse Zaken, Juan Ignacio Zoido.

  Een wordt ervan verdacht gasflessen te hebben geleverd aan de terreurcel, zei een bron die bij het Spaanse onderzoek betrokken is. Deze verdachte werd opgepakt in Casablanca. De andere verdachte werd volgens Spaanse media aangehouden in Oujda; hij zou familie zijn van een van de leden van de terreurcel.

  Zoido voerde dinsdag in Rabat overleg met zijn Marokkaanse ambtgenoot. Hij zei dat de Spaanse en Marokkaanse autoriteiten in het onderzoek nauw samenwerken.

  De meeste leden van de terreurcel waren Marokkanen en de imam onder wiens invloed zij waren geradicaliseerd was kort voor de aanslag naar Marokko gereisd. Zij hadden in een villa in Alcanar ten zuiden van Barcelona meer dan 120 flessen butaangas verzameld, vermoedelijk voor een of meer grote aanslagen.

  De te gebruiken explosieven ontploften echter voortijdig tijdens de bereiding. De overlevende leden van de cel besloten daarop voetgangers omver te rijden op de Ramblas in Barcelona en voorbijgangers aan te vallen in de badplaats Cambrils.

 2. Aanslagen Spanje eisen zestiende leven

  De terreuraanslagen in Catalonië van anderhalve week geleden hebben een zestiende leven geëist. Een 51-jarige vrouw uit Duitsland overleed in een ziekenhuis in Barcelona aan haar verwondingen, melden de autoriteiten.

  In totaal 24 mensen die het slachtoffer werden van de aanslagen in Barcelona en Cambrils verblijven nog in ziekenhuizen. Vijf van hen verkeren nog altijd in kritieke toestand.

 3. Nederlandse slachtoffers weer terug

  De Nederlandse slachtoffers van de aanslag in Barcelona zijn weer terug in Nederland.

  Met een speciaal medisch transportvliegtuig zijn de twee Nederlanders die nog in het ziekenhuis lagen, overgevlogen van Barcelona naar Antwerpen. Daarna zijn ze met ambulances vervoerd naar een ziekenhuis in Nederland, waar ze zijn opgenomen voor onderzoek en verdere behandeling, liet een woordvoerder van de familie weten.

  Een Nederlandse man die gewond raakte, werd eerder deze week uit het ziekenhuis ontslagen. Slachtofferhulp ondersteunt de families.

 4. Verdachte terrorist vrijgelaten

  De Spaanse onderzoeksrechter heeft dinsdagavond besloten Mohamed Alla, een van de vier verdachten van de terreurdaden in Barcelona en Cambrils, voorlopig op vrije voeten te stellen. De andere drie blijven vastzitten.

  Van een van hen is het voorarrest met 72 uur verlengd. Daarna neemt de rechter opnieuw een besluit. De vrijgelaten man is Mohammed Alla. Hij zou de eigenaar zijn van de Audi A3 waarmee onder anderen de doodgeschoten hoofdverdachte Younes Abouyaaqoub het weekeinde voor de aanslagen naar Parijs ging om te winkelen. Alla moet zich wel ter beschikking van justitie houden.

  De gearresteerde Driss Oukabir en Mohamed Houli Chemlal, die worden beschuldigd van lidmaatschap van een terroristische organisatie, gaan in afwachting van hun proces naar de gevangenis. Salah el Karib, de eigenaar van een internetcafé in Ripoll, blijft nog zeker drie dagen in voorarrest.

  De terreurgroep opereerde, geïnspireerd door de radicale imam Abdelbaki Es Satty, vanuit het Noord-Spaanse plaatsje Ripoll. De bommen waarmee ze volgens anonieme justitiebronnen een aanslag wilden uitvoeren op de beroemde basiliek Sagrada Familia werden gemaakt in een huis in Alcanar.

  Dat vloog een dag voor de aanslag op de Ramblas de lucht in. De rechter zei dat rechercheurs in de puinhopen een document van Islamitische Staat hebben gevonden.

 5. Doelwit was Sagrada Familia

  De terroristen die aanslagen pleegden in Barcelona en Cambrils hadden een nog veel groter doelwit op het oog. Ze wilden met explosieven een aanslag plegen op de beroemde basiliek Sagrada Familia. Dat meldde de Spaanse krant El Mundo dinsdag, zich baserend op een bron bij justitie die bij het verhoor van de verdachte Mohamed Houli Chelal was. De terreurgroep zou ook nog hebben willen toeslaan bij andere monumenten in Barcelona.

  De bommen die daarvoor zouden worden gebruikt, werden gefabriceerd in een huis in Alcanar onder leiding van imam Abdelbaki Es Satty. Daags voor de terreurdaad op de Ramblas ging er iets mis en vloog de woning in de lucht. De imam en een andere jihadist kwamen om het leven, Houli Chelal raakte gewond.

  Onderzoeksrechter Fernando Andreu ondervroeg volgens de Spaanse media daarna Driss Oukabir, de oudere broer van de zeventienjarige Moussa die zijn paspoort zou hebben gestolen en die werd doodgeschoten in Cambrils.

  Hij zou hebben toegegeven de drie busjes te hebben gehuurd, maar dacht dat die bestemd waren voor een verhuizing. Zijn identiteitsbewijs werd aangetroffen in de bestelwagen waarmee Younes Abouyaaquoub dood en verderf zaaide op de Ramblas. De 28-jarige Oukabir zou bij de rechter ook hebben gezegd niets te weten over de rol imam die Es Satty speelde bij de radicalisering van de groep, alleen dat hij zich omringde met jonge mensen.

 6. Terroristen planden grotere aanslag

  De groep die verantwoordelijk is voor de aanslagen in Barcelona en Cambrils was van plan een nog veel grotere terreurdaad te plegen. Dat vertelde Mohamed Houli Chemlal, die dinsdag als eerste verdachte werd voorgeleid aan de onderzoeksrechter.

  De vier jonge mannen werden geboeid en begeleid door een grote politiemacht en onder enorme media-aandacht naar het gerechtshof in Madrid gebracht. De autoriteiten willen onder meer erachter komen of de IS-cel helpers had in Spanje en of ze contacten onderhield met jihadisten in het buitenland.

 7. Spaanse leden terreurgeroep voorgeleid

  De vier overlevenden van de terreurgroep die aanslagen pleegde in Barcelona en in Cambrils worden dinsdag voorgeleid in Madrid. De krant La Vanguardia meldt dat de vier maandagavond van Barcelona naar de hoofdstad zijn overgebracht.

  Driss Oukabir, Mohammed Alla, Salh el Karib en Mohamed Houli Chemal moeten verschijnen voor de Audiencia Nacional, een speciaal gerechtshof dat zich onder meer over terreurzaken buigt.

  Het viertal maakte deel uit van een terreurgroep die uit twaalf personen bestond. De andere leden van de cel zijn omgekomen.

 8. Terroristen waren in Parijs

  De terroristen die in de Catalaanse stad Cambrils met een auto op mensen inreden, zijn in de afgelopen weken in Parijs geweest. De Franse minister van Binnenlandse Zaken Gerard Collomb zei tegen de zender BFMTV dat de groep in een Audi reed die bij Parijs is geflitst.

  Hij zei dat die informatie is doorgegeven aan de Spaanse autoriteiten. De bewindsman zei dat de terroristen in Parijs waren om te werken. Collomb liet weten dat de Franse inlichtingendiensten geen informatie over de groep hadden. Hij sprak van een terreurcel die 'uitsluitend Spaans' was.

 9. Politie schiet gezochte terrorist dood

  Vier dagen na de terroristische aanslagen in Spanje met in totaal vijftien doden, heeft de politie maandagmiddag de hoofdverdachte gedood.

  De Catalaanse politie schoot na een tip de 22-jarige Younes Abouyaaquoub dood in het Spaanse dorpje Subirats.

  De politie gaat ervan uit dat hij donderdag de auto bestuurde die op de drukbezochte Ramblas in Barcelona reed. Daarbij vielen dertien doden en raakten zeker 120 mensen gewond. Bij de aanslag in de havenplaats Cambrils kwam een vrouw om het leven. Het vijftiende slachtoffer bleek maandag een 34-jarige Spanjaard. Abouyaaquoub bracht hem donderdag op zijn vlucht om het leven om zijn auto te stelen.

  Volgens de krant La Vanguardia kwam de politie de meest gezochte man van Spanje op het spoor dankzij een tip van twee alerte dorpelingen die hem zagen rondscharrelen in Subirats, zo'n 45 kilometer van Barcelona. Ze vertrouwden het niet en lichtten de politie in.

  Agenten waren snel ter plaatse. Ze stelden vast dat alles erop wees dat de verdachte een bomgordel om had en schoten hem neer. De bomgordel bleek later na onderzoek nep.

  Abouyaaqoub was de enige van de twaalf verdachten van de aanslagen die nog werd gezocht. De andere verdachten zijn aangehouden, doodgeschoten door de politie of omgekomen door een explosie in een woning in Alcanar ten zuiden van Barcelona.

  De Spaanse autoriteiten lieten maandag ook weten dat zij de identiteit van de vijftien omgekomen slachtoffers hebben kunnen achterhalen. Het gaat om zes Spanjaarden, drie Italianen, twee Portugezen, een Belg, een Amerikaan, een Canadees en een Australiër.