BRUSSEL - De Belgische staat heeft Fortis België in alle stilte met 3 miljard euro bijgesprongen, om de overname door het Franse BNP Paribas te redden. De Vlaamse krant De Standaard schrijft dat zaterdag.

Nadat de Belgische staat Fortis België op 5 oktober had verkocht aan BNP Paribas, bleken betrokkenen het nog oneens over de waarde van een lening tussen Fortis Holding en Fortis Bank België. De Franse bank eiste nieuwe onderhandelingen. BNP wilde de biedprijs verlagen of een andere oplossing. Dat draaide uit op een lening van 3 miljard euro van de Belgische staat aan Fortis Holding.

De gesprekken over de lening waren de reden dat het aandeel Fortis op de beurs opvallend lang geschorst bleef na de overname, stelt De Standaard.

De Belgische minister van Financiën Didier Reynders reageerde woest op het artikel, dat volgens hem onterecht de indruk wekt dat informatie is achtergehouden. Hij noemde de methodes van de krant schandalig. De minister zei dat hij 27 oktober heeft gezegd dat een overbruggingskrediet van 3 miljard euro voorzien was om Fortis de middelen te geven aan haar betalingstermijnen te voldoen. (ANP)