Buitenland Bewaar

Audiotape schietpartij Reagan vrijgegeven

Archieffoto uit 1985. Links Ronald Reagan, toenmalig president van de VS, rechts Mikhail Gorbatjov, voormalig Sovjet-presedent.
Archieffoto uit 1985. Links Ronald Reagan, toenmalig president van de VS, rechts Mikhail Gorbatjov, voormalig Sovjet-presedent. © EPA

WASHINGTON - In de eerste seconden na de moordaanslag in 1981 op de toenmalige Amerikaanse president Ronald Reagan verzekerde een van zijn lijfwachten aan zijn collega's dat 'Rawhide' in orde was. Dat blijkt uit een audiotape die vrijdag is vrijgegeven.

Maar 'Rawhide', de codenaam voor Reagan, was verre van oké: hij was geraakt door een kogel die John Hinckley had afgevuurd. De kogel was afgeketst op de limousine van de president en had daarna Reagan in zijn longen geraakt.

De opname van 10 minuten beslaat het moment dat Reagan een hotel in Washington verlaat tot het moment dat toenmalig first lady Nancy Reagan in het ziekenhuis arriveert. Haar man lag daar op de afdeling intensieve zorg.

Geen brancard
De eerste indicatie dat de zaken mis waren gegaan, komt na 19 seconden in de opname, wanneer speciaal agent Ray Shaddick zegt dat er schoten zijn afgevuurd. Zestien seconden later zegt een ander lid van de Secret Service, Jerry Parr, dat Reagan in orde is. Een minuut en 12 seconden later zegt een andere speciaal agent dat de presidentiële limousinestoet naar het ziekenhuis moet.

De geheim agent zegt dat Reagan op een stretcher moet. Maar er was geen brancard: Reagan liep op eigen kracht het ziekenhuis binnen, maar moest daarna toch verder naar binnen worden gedragen.

Reagan herstelde redelijk snel na de aanslag en ging weer aan het werk. Hinckley verdween in een inrichting. (ANP)