Buitenland Bewaar

Amsterdam door de ogen van Liesbeth List

Liesbeth List en Daan Bartels
Liesbeth List en Daan Bartels © Rudy Hellewegen

Kleinkunstkenner Daan Bartels neemt vanaf morgen ieder die wil mee naar het Amsterdam van chansonnière en actrice Liesbeth List. Bartels: 'Wist je al dat List op de Stadhouderskade werkte als hoedemaker, en op het Damrak voor het eerst in een lift stond?'

Bartels neemt vanaf morgenochtend twee a drie keer per maand een groep mee door het Amsterdam van Liesbeth List. De wandeling begint op het Centraal Station en eindigt op het Leidseplein.

De wandelgids neemt de liefhebbers mee naar Carré, waar zij in 2002 na haar eerste solovoorstelling in dit theater, werd geridderd. Hij wijst op de Stadhouderskade de plek aan waar List als hoedemaker werkte voor 1 gulden per uur. Op een paar momenten tijdens de wandeling zal hij ook liedteksten voordragen, zoals het lied 'Amsterdam' van Jacques Brel wat List nog altijd zingt.

Verkoopster in de Bijenkorf
Bartels vertelt ook over de familiegeschiedenis van de nu 72-jarige List. Ze werd als zevenjarig meisje achtergelaten op Vlieland omdat haar stiefmoeder haar niet accepteerde, een vuurtorenwachtersechtpaar daar adopteerde haar. Haar pleegmoeder nam haar elke herfstvakantie maar naar Amsterdam waar ze in hotel De Roode Leeuw op het Damrak logeerde. Daar stond ze voor het eerst in haar leven in een lift. Aan Bartels vertelde ze dat ze stiekem op haar kamer dingen liet liggen, om maar extra met de lift te mogen. 'In die tijd droomde List er van om bij de Bijenkorf verkoopster te worden,' zegt Bartels lachend.

Bartels had interviews gelezen met List en werd benieuwd naar de plekken waar ze over vertelde. Na een duik in het gemeente-archief en hulp van List zelf stelde hij de wandeling samen.

De Liesbeth List-wandeling is 8 kilometer lang en het lopen van de route duurt ongeveer 3 uur, incl. koffiepauze. 'Het hebben van een goede (wandel)conditie voor een pittige stadswandeling is een must,' zegt Bartels.