WASHINGTON - De Amerikaanse overheid heeft dinsdag een omvangrijk plan gepresenteerd om de hypotheeklasten van in de problemen geraakte huiseigenaren te verlagen. De maatregelen moeten voorkomen dat honderdduizenden Amerikanen met een lening van de genationaliseerde hypotheekverstrekkers Fannie Mae en Freddie Mac hun huis verliezen.

De plannen voorzien in soepeler betalingsvoorwaarden voor huiseigenaren die meer dan 38 procent van hun maandsalaris kwijt zijn aan hypotheeklasten en die al meer dan 90 dagen niet aan hun verplichtingen hebben voldaan. Zij zouden in aanmerking komen voor een lagere rente of een langere looptijd van de lening. Het totaal verschuldigde bedrag wordt niet verlaagd.

Fannie Mae en Freddie Mac zijn goed voor bijna de helft van de Amerikaanse hypotheekmarkt. Samen zijn ze eigenaar of staan ze garant voor ruim 5 biljoen dollar aan uitstaande hypotheken. In september werden beide instellingen door de Amerikaanse overheid van de ondergang gered en genationaliseerd. (ANP)