Buitenland Bewaar

Amerika stuurt nog eens 300 militairen naar Irak

Obama met de Iraakse premier Nuri al-Maliki in Arlington in de Amerikaanse staat Virginia. Maliki bracht in december 2011 een bezoek aan de VS.
Obama met de Iraakse premier Nuri al-Maliki in Arlington in de Amerikaanse staat Virginia. Maliki bracht in december 2011 een bezoek aan de VS. © REUTERS

De Verenigde Staten versterken hun militaire aanwezigheid in Irak. Zij sturen nog eens 300 militairen naar dat land. Ook worden helikopters en onbemande vliegtuigen (drones) gestuurd, zo maakte een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Defensie maandag bekend.

Eerder gaf president Barack Obama toestemming om driehonderd militaire adviseurs naar Irak te sturen. Zij moeten het Iraakse leger helpen in de strijd tegen soennitische opstandelingen door onder meer inlichtingen te verzamelen.

Volgens de woordvoerder zijn ongeveer tweehonderd manschappen zondag in Irak aangekomen om de veiligheid rond de Amerikaanse ambassade, instellingen die de ambassade steunen, en de internationale luchthaven van Bagdad te versterken. De overige honderd manschappen gaan ook naar de Iraakse hoofdstad 'om veiligheid en logistieke steun te bieden'.