MOSKOU - Het Russische Openbaar Ministerie heeft woensdag twee Russische luchtvaartmaatschappijen aangeklaagd omdat ze passagiers van vertraagde of geannuleerde vluchten niet de service hebben gegeven waar ze recht op hadden, zoals het verstrekken van warm eten en drankjes. Het gaat om de op een na grootste Russische maatschappij Transaero en de in de Oeral gestationeerde Orenair.

Ook zijn functionarissen van maatschappijen S7 Airlines, Utair en VIM Airlines in Rusland gedagvaard, berichtte het Russische persbureau RIA Novosti.

Ongeveer 20.000 mensen werden getroffen door vertraagde of geannuleerde vluchten afgelopen weekeinde wegens zware winterse buien in en om Moskou. Daardoor ontstond chaos op de luchthavens en in de stad.

Standje

De Russische premier Vladimir Poetin gaf op de nationale televisie functionarissen van de verantwoordelijke luchthaven- en overheidsdiensten al een standje wegens de chaos op de luchthavens. Ze moeten ophouden met ''jammeren'' en kunnen hun vrije dagen rond de jaarwisseling wel vergeten als de situatie niet voor die tijd is opgelost, zei hij met een strenge blik.

Poetin, die bekendstaat om zijn stevige uitlatingen, sprak tijdens een rechtstreeks uitgezonden kabinetsberaad. Hij verweet de functionarissen dat ze hebben zitten slapen omdat ze het kennelijk te druk hadden met de feestdagen. ''Daarom is er geen reden om te jammeren; iedereen moet aan het werk''. (ANP)