Buitenland Bewaar

'Zelfmoordterroriste' doodgeslagen in Nigeria

Een man die lid zou zijn van Boko Haram, wordt getoond door militairen van Tsjaad. Het land helpt Nigeria bij de strijd tegen de radicale beweging.
Een man die lid zou zijn van Boko Haram, wordt getoond door militairen van Tsjaad. Het land helpt Nigeria bij de strijd tegen de radicale beweging. © REUTERS

In de Nigeriaanse plaats Bauchi heeft een woedende menigte vandaag een vermeende zelfmoordterroriste van Boko Haram doodgeslagen en vervolgens in brand gestoken. Dit gebeurde volgens de politie en ooggetuigen nadat de jonge vrouw had geweigerd zich te laten controleren bij de ingang van een markt.

Volgens de BBC had het slachtoffer, een tiener, echter geen explosieven op haar lichaam. Getuigen meldden dat ze, toen ze al dood was, een autoband om haar hoofd kreeg die besprenkeld was met benzine. Vervolgens werd de band aangestoken. Er is nog niemand aangehouden.

In Nigeria worden tieners geregeld ingezet door de islamitische terreurorganisatie Boko Haram om zelfmoordaanslagen te plegen op drukke plekken, zoals busstations en markten. Of het slachtoffer door Boko Haram is gestuurd is niet bekend.

Eerder deze week was er een soortgelijk incident elders in Nigeria. In de stad Biu, in het onrustige noordoosten van het Afrikaanse land, werd donderdag een vermoedelijke zelfmoordterrorist doodgeslagen, voordat hij zijn explosieven tot ontploffing kon brengen. Kort daarvoor was een andere zelfmoordterrorist wel geslaagd in zijn opzet. Daarbij vielen minstens zeventien doden. Diezelfde dag viel een onbekend aantal doden bij een aanslag op een busstation in de stad Jos.