Buitenland Bewaar

'Straf daders massaverkrachting Congo'

Soldaten van het Congolese regeringsleger in Minova, november 2012.
Soldaten van het Congolese regeringsleger in Minova, november 2012. © AFP

De Democratische Republiek Congo moet de militairen vervolgen die betrokken waren bij de massaverkrachtingen rond de plaats Minova. Dat stelden de Britse en Amerikaanse ambassadeurs bij de Verenigde Naties dit weekend tijdens een bespreking met Congolese ministers.

Soldaten uit het Congolese regeringsleger vergrepen zich eind 2012 aan ongeveer 130 vrouwen en meisjes in het oosten van het land. Hoewel daarna enkele militairen werden opgepakt of op non-actief gesteld, leek van vervolging geen sprake te zijn. 'We hebben onze zorgen over het gebrek aan vooruitgang duidelijk gemaakt', zei de Amerikaanse VN-ambassadeur Samantha Power zondag tegen Reuters.

Onder het tapijt
Volgens de Britse VN-ambassadeur Lyall Grant verzekerden de Congolese ministers hem dat de zaak niet onder het tapijt wordt geschoven. Het onderzoek zou vertraging hebben opgelopen, omdat de Congolese autoriteiten worstelen met het bemachtigen van getuigenverklaringen.

De massaverkrachtingen vonden plaats nadat de regeringstroepen vorig jaar uit de stad Goma waren verdreven door rebellen. De gedemoraliseerde troepen sloegen daarop aan het plunderen en verkrachten. Sommige slachtoffers van het seksueel geweld waren volgens de VN pas 6 jaar oud.

Samenwerking
De VN reageerde destijds woedend op de misdragingen van de militairen, die bij Goma samenwerkten met VN-troepen. De volkerenorganisatie dreigde aanvankelijk de steun voor betrokken legereenheden in te trekken. Na de arrestatie van twaalf Congolese officieren werd besloten de samenwerking alsnog te laten doorgaan.