Buitenland Bewaar

'Niks superfood, weg met de mythe van kokosolie'

'Niks superfood, weg met de mythe van kokosolie'
© Shutterstock

'Kokosolie is puur vergif'. Met die woorden maakt hoogleraar Karin Michels van de Harvard University korte metten met een hardnekkige superfood-mantra.

 Haar college 'kokosolie en andere voedingsleugens' is op YouTube ruim een miljoen keer bekeken.

Michels strijdt tegen online grootheden.

Bakfanaat Nigella Lawson zweert bij veganistische chocoladetaarten van kokosolie. Rens Kroes vertelde op Facebook 'hooked' te zijn aan een eetlepel kokosolie in de morgen. Het ontstekingsremmende laurinezuur in de olie zou goed zijn voor het immuunsysteem. Daarnaast zou kokosolie wonderen verrichten bij futloos haar en overtollige kilo's.

Allemaal mythes, stelt de Duitse professor, die ze in 50 minuten college probeert te ontkrachten. De opnames gaan de wereld over.

80 proces verzadigde vetten
Kokosolie, gemaakt van uitgeperst vruchtvlees, noemt ze 'een van de slechtste voedingsmiddelen die je kunt eten'. Het bestaat namelijk voor meer dan 80 procent uit verzadigde vetten. Het cholesterol in verzadigde vetzuren kan in de bloedbaan blijven plakken: riskant. Voor de gezonde effecten ziet de professor ook geen hard bewijs.

Het nieuws komt niet uit de lucht vallen. In 2017 waarschuwde de Amerikaanse Hartstichting al dat kokosolie het risico op hart-en vaatziekten vergroot. Het Voedingscentrum adviseerde kokosvet alleen bij hoge uitzondering te eten. Kokosolie bevat de meeste verzadigde vetten van alle bak­producten en past dus niet in de schijf van vijf.

Bestrijdingsmiddelen
Goed voor de planeet is kokosolie ook al niet: volgens Het Voedingscentrum zouden in landen als Indonesië, India en de Filipijnen bossen moeten wijken voor kokosplantages. Bovendien zou de teelt van kokosnoten veel bestrijdingsmiddelen en water vergen.

Waar we onze tofoe en bietenburgers dan in moeten bakken? Bijvoorbeeld in plantaardige oliën als olijfolie en zonnebloemolie.