Buitenland Bewaar

'Nelson Mandela wordt kunstmatig beademd'

'Nelson Mandela wordt kunstmatig beademd'
© GETTY

De Zuid-Afrikaanse ex-president Nelson Mandela wordt kunstmatig beademd. Zuid-Afrikaanse media meldden dit woensdag. CBSNews bevestigde dit later op de avond. De artsen zouden de familie hebben aangeboden dat die mag besluiten wanneer de apparaten afgezet worden die de vroegere leider van het verzet tegen Apartheid in leven houden.

De 94-jarige Mandela krijgt onder meer om de drie uur een nierdialyse omdat zijn nierfuncties zijn uitgevallen.

Onenigheid
In de familie Nelson Mandela lijkt onenigheid te heersen over de plek waar de 94-jarige ex-president moet worden begraven, meldden Zuid-Afrikaanse media. De meesten willen dat Mandela wordt begraven bij zijn dochter Makaziwe en zoons Makgatho en Thembekile, maar dan niet in Mvezo in het zuidoosten van het land waar de drie in 2011 zijn herbegraven.

In Mvezo liggen de wortels van de familie en Mandela is hier ook geboren, maar hij groeide op in Qunu, ruim 30 kilometer noordelijker. Veel familieleden willen nu dat de graven van de drie kinderen ook naar Qunu komen en Mandela daar zijn laatste rustplaats krijgt.

Met name Mandela's kleinzoon Mandla wil dat de laatste rustplaats in Mvezo komt. Hij bracht de stoffelijke resten van de drie overleden kinderen naar Mvezo, naar verluidt zonder de rest van de familie hierover te raadplegen.

Kritieke toestand
President Jacob Zuma liet dinsdag weten dat Mandela's toestand nog altijd kritiek is. Hij ligt al sinds 8 juni met een longontsteking in het ziekenhuis. Zijn gezondheid was in eerste instantie 'kritiek, maar stabiel', maar verslechterde afgelopen weekend.

De Amerikaanse president Barack Obama vertrekt vandaag voor een reis van een week naar Afrika. Hij hoopt op een bezoek aan Mandela. Obama's persvoorlichters zeiden dat met Mandela's familie zal worden overlegd of een bezoek tot de mogelijkheden behoort.