Buitenland Bewaar

'Genocide Srebrenica door homo's in leger'

Een van de Nederlandse wachtposten rondom Srebrenica die in 1995 zwaar onder druk lagen. Archieffoto ANP
Een van de Nederlandse wachtposten rondom Srebrenica die in 1995 zwaar onder druk lagen. Archieffoto ANP © UNKNOWN

WASHINGTON - De val van Srebrenica en de daaropvolgende genocide op bijna achtduizend moslimmannen was te voorkomen geweest als er geen openlijke homoseksuelen in het Nederlandse leger hadden gezeten. Dat heeft de gepensioneerde Amerikaanse generaal John Sheehan donderdag gezegd op een hoorzitting van de Senaat.

Sheehan, een voormalig bevelhebber van de NAVO die in 1997 met pensioen ging, sprak voor een senaatscommissie zijn afkeer uit over een voorstel dat de toelating van openlijke homoseksuelen tot het Amerikaanse leger beoogt.

Volgens Sheehan zijn een aantal Europese legers na de val van de Sovjet-Unie sterk achteruit gegaan, omdat ze te liberaal werden, zich richtten op vredesmissies en als gevolg daarvan onvoorbereid op oorlog zijn. De Nederlandse troepen die Srebrenica moesten bewaken zijn daar volgens de oud-generaal een voorbeeld van.

België, Luxemburg, Nederland en andere landen dachten dat er niet langer een noodzaak was voor een daadkrachtig leger, aldus Sheehan. ''Ze kozen voor de vrede en ondernamen pogingen hun legers socialer te maken (...) onder meer door open homoseksualiteit toe te staan.''

''Het bataljon (in Srebrenica, red.) was te zwak, werd slecht geleid, en de Serviërs kwamen de stad in, boeiden de militairen aan telegraafpalen, liepen weg met de moslims en vermoordden hen.'' ''Dat was de grootste massamoord in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog.''

Levin, een Democratisch lid van de senaatscommissie, was verbijsterd. ''Vertelden de Nederlandse leiders u dat (de val van Srebrenica) kwam omdat er homoseksuele militairen waren?'' vroeg hij. ''Ja'', zei Sheehan. ''Ze noemden dat als deel van het probleem.'' Hij zei dat de voormalige chef-staf van het Nederlandse leger hem dit had verteld. (AP)