Buitenland Bewaar

'Britse overheid reageerde niet goed op aanslag Tunesië'

Archieffoto: Bewakers op een moskee in Tunesië
Archieffoto: Bewakers op een moskee in Tunesië © AFP

De Britten die vrijdag tijdens de aanslag op een stand in het Tunesische Sousse in Tunesië waren, vinden dat hun regering niet goed heeft gereageerd. Ze moesten urenlang wachten op informatie van de Britse overheid en het duurde erg lang voordat diplomaten ter plaatse waren, schrijft The Guardian.

Meer over de aanslag in Tunesië

De inwoners van de toeristische badplaats richten na de aanslag hun blik ook weer op de toekomst. 'U bent toch een journalist? Schrijft u alstublieft dat er hier veel camera's hangen,' laat Volkskrant-verslaggever Leen Vervaeke zich vertellen in Tunesië.

De zes Nederlandse gasten van hotel Imperial Marhaba bleven ongedeerd. Verslaggever Leen Vervaeke sprak met hen over de traumatische gebeurtenis. (+)

Hij wist meteen dat het geen vuurwerk was. 'Pam, pam, pam, alleen maar knallen', hoorde de Limburger John Wagemans. 'Ik wist gelijk dat het mis was.'

Bij de aanslag kwamen zeker 39 mensen om het leven, onder hen veel toeristen. Volgens het ministerie waren er ministens 15 Britten onder de dodelijke slachtoffers. Verder zijn er in elk geval ook Belgen en Duitsers bij.

De regering van Tunesië gaat naar aanleiding van de aanslag tachtig moskeeën sluiten waarin mensen worden aangezet tot geweld. Dat heeft premier Habib Essid van dat land bekendgemaakt. Het gaat om gebedshuizen waar de staat geen controle over heeft. De regering hoopt de sluitingen binnen een week te voltooien.

'Bordeel'
In de nacht van vrijdag op zaterdag heeft terreurbeweging Islamitische Staat (IS) de terreuraanslag opgeëist. De beweging heeft via Twitter laten weten verantwoordelijk te zijn. 'Onze broeder, de strijder van het kalifaat Abu Yihya al-Kairouni, heeft zijn doel bij het Imperial hotel bereikt ondanks veiligheidsmaatregelen', is in het bericht te lezen.

De organisatie spreekt van een 'bordeel' waar de terrorist 'ongelovigen' heeft gedood. Een aantal Nederlanders dat op vakantie is in het Tunesische Sousse komt zaterdag terug naar Nederland. Reisorganisatie TUI heeft momenteel in totaal 520 toeristen uit Nederland in Tunesië zitten. Mensen die in het land zijn hebben van de organisatie de mogelijkheid gekregen eerder terug te komen naar Nederland.