Buitenland Bewaar

'Bradley Manning moet voor krijgsraad om WikiLeaks'

Bradley Manning
Bradley Manning © REUTERS

Bradley Manning moet zich verantwoorden voor de Amerikaanse krijgsraad voor het lekken van geheime overheidsinformatie aan onthullingssite WikiLeaks.

Deze aanbeveling deed luitenant-kolonel Paul Almanza vandaag, de officier die in december voorzitter was tijdens een zesdaagse hoorzitting over de zaak. De definitieve beslissing over berechting door de krijgsraad wordt hoger in het militaire justitiële apparaat genomen.

Levenslang
Manning zou 700.000 militaire en diplomatieke documenten hebben gelekt. Hij had toegang tot vertrouwelijk materiaal toen hij in Irak was gestationeerd. Hij werd al in mei 2010 gearresteerd en zit sindsdien zonder vorm van proces in voorarrest.

Hij kan een levenslange gevangenisstraf krijgen als hij schuldig wordt bevonden.

Gevoelig
WikiLeaks zette tal van politiek en diplomatiek gevoelige documenten op internet. Daaruit bleek onder meer hoe Amerikaanse diplomaten dachten over de landen waar zij gestationeerd waren.

De publicatie leidde tot spanningen in de relaties tussen de VS en een reeks landen. De Amerikaanse autoriteiten stelden dat Manning militairen in Afghanistan in levensgevaar heeft gebracht door de documenten in de openbaarheid te brengen.

Detentieregime
Manning werd opgepakt in Irak nadat een hacker de Amerikaanse autoriteiten over hem had getipt. Hij werd lange tijd geïsoleerd opgesloten in een zwaarbewaakte gevangenis. Ook werd hij volgens zijn advocaten gedwongen om naakt te slapen.

Mensenrechtenorganisaties hadden veel kritiek op de omstandigheden waaronder Manning werd vastgehouden. In april vorig jaar werd hij in een andere gevangenis onder een soepeler detentieregime geplaatst, waar de omstandigheden volgens zijn advocaten beter zijn.