Bitcoinkoers.org

Wat is dit?

'Bitcoinkoers.org ...' is content gemaakt in opdracht van en betaald door een adverteerder, geproduceerd door de commerciële afdeling van DPG Media. De journalisten van Het Parool zijn hier niet bij betrokken.

Wat zijn de voordelen van het betalen met Bitcoin?

De virtuele valuta’s doen het de laatste tijd goed. Dit blijkt uit bijvoorbeeld de Ethereum koers, maar ook de allerbekendste cryptomunt breekt record na record de afgelopen maanden. We hebben het hier natuurlijk over Bitcoin, wat breed uitgemeten wordt in het Bitcoin nieuws. Het is mogelijk om hiermee te betalen, wat een aantal duidelijke voordelen heeft ten opzichte van de normale valuta’s. Je moet hier echter wel voorzichtig mee zijn. De meeste munten zijn namelijk nog niet getest als ruilmiddel, al is Bitcoin wel ontworpen om de gebruikers een paar unieke voordelen te bieden in vergelijking met andere betaalmethoden. In dit artikel zullen deze specifieke pluspunten geïntroduceerd worden, maar eerst zal nog uitgelegd worden wat Bitcoin überhaupt is.

null Beeld

Wat is Bitcoin?

Bitcoin is een gedecentraliseerd, peer-to-peer cryptomunt-systeem. Het is ontworpen om online gebruikers de kans te geven om transacties te verwerken via digitale uitwisselingseenheden, die Bitcoins genoemd worden. Het is in 2009 gestart door Satoshi Nakamoto en weet inmiddels de cryptovaluta-markt te domineren. Voor veel gebruikers vormt het ondertussen zelfs een alternatief voor de overheidsvaluta’s zoals de euro of de dollar. Bovendien toont de stijgende Bitcoin koers aan dat deze munt alsmaar populairder wordt. Dat de Bitcoin gedecentraliseerd is, is erg belangrijk. Dit houdt namelijk in dat het niet gecontroleerd of gereguleerd wordt door een centrale autoriteit, waarmee het direct dus heel anders is dan de traditionele valuta’s. De betalingen met Bitcoins worden namelijk verwerkt via een privénetwerk van computers die verbonden zijn via een gedeeld grootboek. Bovendien wordt elke transactie geregistreerd in een zogeheten blockchain op elke computer die de accounts bijwerkt en informeert. Zo’n blockchain functioneert eigenlijk als een gedistribueerd grootboek. Dit maakt het overbodig dat een centrale autoriteit deze records bijhoudt. Wat de voordelen zijn van het betalen met Bitcoins kun je hieronder lezen.

null Beeld

Discreet

De aankopen die je doet met Bitcoins zijn discreet. Tenzij een gebruiker ervoor kiest om de transactie vrijwillig te publiceren, zullen de aankopen nooit in verband worden gebracht met de persoonlijke identiteit. Dit is ook het geval als je een aankoop doet met contant geld. De transacties kunnen dus niet eenvoudig herleid worden naar jou toe. Sterker nog, bij elke transactie zal het anonieme Bitcoin adres dat wordt gegenereerd voor aankopen veranderen. Dit houdt niet in dat de transacties met Bitcoins helemaal anoniem gedaan worden, terwijl ze ook niet volledig onvindbaar zijn. Wel zullen deze aankopen veel minder eenvoudig gekoppeld worden aan de persoonlijke identiteit dan bij de meeste traditionele betalingsmogelijkheden het geval is.

Geen bankkosten

Mensen die gebruik maken van Bitcoins om een aankoop te doen zullen niet onderworpen worden aan allerlei bankkosten die verband houden met de traditionele valuta’s. Wel moet je bij transacties met cryptomunten standaard zogenoemde maker en taker kosten betalen, dit wordt automatisch in rekening gebracht. Ook zou het zo nu en dan kunnen dat je stortings- en opnamekosten moet ophoesten bij een crypto-exchange. Alsnog zal dit over het algemeen lager uitvallen dan de kosten waarvoor je moet betalen als je gebruik maakt van je bankrekening om een grote aankoop te doen. Hierbij kun je onder andere denken aan geen accountonderhoud, geen terugbetaalde aanbetalingskosten, ga zo maar door.

Mobiele betalingen

Bij allerlei online betalingssystemen is het mogelijk om op je mobiel te betalen, wat ook kan met behulp van Bitcoins. Overal waar je internettoegang hebt kun je dus met je smartphone betalen met je cryptomunten. Dit houdt in dat je nooit naar een bank of een winkel hoeft te reizen om een product aan te schaffen. Hartstikke handig natuurlijk. Online betalingen zijn natuurlijk ook mogelijk met behulp van een bankrekening of een creditcard. Dit heeft helaas wel als nadeel dat je persoonlijke informatie nodig is, wat niet het geval is als je de transactie online doet met je Bitcoins.

null Beeld

Gebruikersautonomie

De belangrijkste aantrekkingskracht van Bitcoin voor veel gebruikers is autonomie. Dit is ook direct één van de centrale principes van de cryptomunten in het algemeen. Digitale valuta’s geven gebruikers namelijk meer autonomie over hun eigen geld dan de reguliere valuta’s. Dit is tenminste het geval in theorie. Gebruikers kunnen hierdoor dus zelf bepalen hoe en waar ze hun geld uitgeven. Hiervoor hoeven ze helemaal geen contact te hebben met een tussenpersoon, waarbij je onder meer kunt denken aan je eigen bank of de overheid. Voor veel mensen is dit dus een enorm belangrijk voordeel van cryptovaluta’s, waaronder natuurlijk ook de Bitcoin.

Lage transactiekosten voor internationale betalingen

Buitenlandse aankopen en overboekingen brengen over het algemeen standaard wisselkosten en andere vergoedingen met zich mee. Doordat de transacties met Bitcoin geen intermediaire instellingen of overheidsbemoeienis hebben, zullen de transactiekosten normaal gesproken zeer laag gehouden worden. Hier pluk jij dus de vruchten van, wat al helemaal het geval is als je een echte reiziger bent die niet kan wachten om na de pandemie weer allerlei landen te bezoeken. Door je Bitcoins in te zetten voor het betalen van je aankopen tijdens een reis zul je namelijk lage transactiekosten hebben. Elke overdracht in Bitcoins zal bovendien zeer snel gebeuren, wat een ander pluspunt is. De typische ongemakken zoals wachttijden en autorisatievereisten zullen hierdoor geëlimineerd worden.

De journalisten van Het Parool zijn niet betrokken bij en niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden