Advertentie van Diks Verzekeringen

Wat is dit?

'Advertentie van ...' is content gemaakt in opdracht van en betaald door een adverteerder, geproduceerd door de commerciële afdeling van DPG Media. De journalisten van Het Parool zijn hier niet bij betrokken.

Wat is voor jou de beste autoverzekering?

Schade aan de auto is veel mensen een doorn in het oog. Het liefst laten ze dat zo snel mogelijk repareren. Geen probleem als je goed verzekerd bent, maar wat is de beste en voor jou de meest goedkope autoverzekering?

null Beeld

Een autoverzekering sluit je af zodat je bij schade, ofwel door jezelf of door een ander veroorzaakt of door bijvoorbeeld het slechte weer, niet voor onnodig hoge kosten komt te staan. De verzekering betaalt dan de reparatie.

Bumperschade? Je kunt maar beter goed verzekerd zijn

Met stip op nummer 1: bumperschade! Je kent het wel. Even te snel achteruitrijden, te laat over je schouder kijken, of er staat een laag paaltje dat je over het hoofd ziet. Het is meteen raak en op bumperhoogte zit je met een flinke deuk.

Dan het buurmeisje dat zingend op haar fietsje met zijwieltjes net even te dicht langs jouw auto raast. Een flinke kras op kind-hoogte is het gevolg. Kras- of lakschade staan dan ook hoog genoteerd in de schade-top 5.

Laat een sterretje in de ruit direct repareren

Ook een goed scorende schadepost is die waarbij er een sterretje in de ruit ontstaat. Daar kun je vaak zelf niets aan doen. Een opspringend steentje is moeilijk te voorkomen. Wie zo’n ster in de ruit heeft, kan maar het beste direct actie ondernemen en dit laten repareren om erger te voorkomen.

Een vierde schade in deze lijst staat is deukschade. Vaak is dat gemakkelijk te herstellen, afhankelijk van de plek waar het deukje zich bevindt. De deur van een andere auto naast je zwaait open en je hoort een doffe dreun. Gebeurde niet expres, maar jij zit met de gebakken peren en in dit geval met een deuk in je portier. Of net dat paaltje naast de rechterkant van de auto dat jouw bijrijder niet ziet en hij of zij doet enthousiast de deur open. Te kort indraaien en weer die paal. Enfin, iedereen kent wel dat deukje dat je liever niet had, maar je raakte dat paaltje of muurtje net.

null Beeld

Een all-risk verzekering komt van pas als beide auto’s schade hebben

Op 1: parkeerschade. Maar liefst twintig procent van alle kleine schadegevallen is het gevolg van inparkeren. Te kort indraaien, een inschattingsfout als het gaat om het formaat van je auto, een hoge stoeprand, de koplamp van die andere auto die je net raakt. Enfin, inparkeren is zo gemakkelijk nog niet en een ongeluk zit in een klein hoekje. Als je die andere auto raakt zit je vaak beide met schade. In dat geval komt een all-risk verzekering goed van pas.

Hoe zit dat eigenlijk met die verzekeringen? Een overzicht. De wettelijke aansprakelijkheidsverzekering ofwel WA-verzekering is verplicht. Dat betekent dat schade aan je auto kan worden gerepareerd en in veel gevallen wordt dat vergoed. Breng jij anderen schade toe dan zit dat niet bij deze verzekering in.

De verplichte WA-verzekering of kies je voor WA-casco?

Mogelijk zie jij het daarom meer zitten om een all-risk verzekering ofwel WA- en cascoverzekering af te sluiten. Die biedt wel uitsluitsel als je een ander schade toebrengt. Zoiets wil je te allen tijde vermijden, maar een ongeluk zit in een klein hoekje. Het is heel vervelend als je voor die schade op moet draaien want in veel gevallen betekent dat dat je én zelf schade aan je auto hebt en ook opdraait voor de schade aan de auto van die ander en dat kan flink wat kosten met zich meebrengen.

WA-beperkt casco is ook een mogelijkheid. Daarmee zijn onder meer die ruitschade of bijvoorbeeld diefstal uit de auto gedekt, waarbij bijvoorbeeld het portier is geforceerd. En wat te denken van de herfst- en wintermaanden met de kans op schade door storm? Je staat raar te kijken als net die grote tak van die boom boven op je auto terecht komt. Om over stormschade door rondvliegende dakpannen of dakplaten maar te zwijgen. Ieder jaar tref je dit soort berichten in het nieuws en denk je dat het aan jouw deur wel voorbijgaat, maar niets is minder waar.

Vergelijk de verschillende autoverzekeringen met elkaar

In verzekeringenland is er veel mogelijk. Ga dan ook niet zomaar een verzekering afsluiten. Er zijn vele aanbieders met allemaal voorwaarden. Ga eerst bij jezelf na wat voor een verzekering je nodig hebt. WA, beperkt casco of all-risk. Als je weet welke verzekering het beste bij jou en je auto past, kun je meerdere aanbieders van autoverzekeringen met elkaar vergelijken, bijvoorbeeld via Diks. Kijk goed naar de voorwaarden, de vergoedingen en de kosten van een autoverzekering.

null Beeld

Heb je eenmaal de juiste verzekeraar gevonden dan is het afsluiten ervan niet moeilijk en ga je met een gerust hart op pad. Dat voelt wel zo veilig. Blijft het natuurlijk nog wel opletten geblazen op de weg, maar je bent in ieder geval goed verzekerd en komt niet voor onaangename verrassingen te staan, behalve dat een schade altijd vervelend is. Het treft bovendien niet altijd alleen jezelf als er zich een schade voordoet, maar vaak ook een andere automobilist of weggebruiker. Goed verzekerd zijn is dan een hele geruststelling en scheelt veel stress en vooral veel ‘gedoe’. En in de meeste gevallen scheelt het ook aanzienlijk in de portemonnee want schade aan je auto of die van een ander kan flink in euro’s oplopen.

De journalisten van Het Parool zijn niet betrokken bij en niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden