Aangeboden door Stichting Handjehelpen

Wat is dit?

'Stichting Handjehelpen ...' is content gemaakt in opdracht van en betaald door een adverteerder, geproduceerd door de commerciële afdeling van DPG Media. De journalisten van Het Parool zijn hier niet bij betrokken.

“Vrijwilligerswerk geeft het leven zin”

Loes (83) en Judith (77) zijn sinds enkele maanden maatjes. Loes begint te dementeren en Judith bezoekt haar als vrijwilliger via Handjehelpen een keer per week. Ze hebben het leuk samen.

Stichting Handjehelpen
null Beeld

Judith: “Er is een klik en samen praten we wat af, we lachen veel en lezen een boek of kijken een film. “Niks bijzonders”, zegt Loes, “maar ik ga het steeds leuker vinden.”

Klik

Door het leven geleerd op zichzelf te bouwen moest Loes eraan wennen. Dat er zomaar iemand voor jou komt. Zonder bijbedoelingen. Loes: “Zoveel hartelijkheid maakte me wat argwanend, maar ik vond Judith wel een leuk mens.” Judith: “Dat is natuurlijk het allerbelangrijkste. Je moet het kunnen vinden samen, anders werkt het niet. Helemaal toeval was die klik niet natuurlijk. Handjehelpen deed goed voorwerk.”

Loes beaamt het belang van de goede match. “Ik ben niet graag afhankelijk van anderen en laat niet zomaar mensen binnen. Tijdens de begindagen van corona kreeg ik verschillende mensen aan de deur die wilden helpen. Goed bedoeld natuurlijk, ik ben al lang alleen en heb mijn eigen manieren. Het is niet fijn als dat zomaar doorbroken wordt. En ik heb gewoon mijn voorkeuren, of ik nou dementeer of niet.”

Foto ter illustratie - Handjehelpen Beeld
Foto ter illustratie - Handjehelpen

Naast je staan

Het is tekenend voor de manier waarop Loes in het leven staat. Ze mag dan wel dementeren, maar is nog lang niet bereid haar zelfstandigheid op te geven. De manier van werken van Handjehelpen sluit daar goed bij aan. Handjehelpen zorgt voor maatjes, die bij je passen en naast je staan. Loes: “Je voelt je – ondanks je dementie – gewoon mens en dat is fijn.”

Haar dementie is voor Loes een schrikbeeld. “Ik weet dat ik afhankelijk word en zie daar erg tegenop.” Judith stelt gerust: “Zover is het gelukkig nog lang niet; jij kunt nog wel even vooruit. En als het wel gebeurt, nou dan kom ik toch gewoon.”

Zinvol leven

En Judith meent het. “Ik ben er graag voor Loes. Ik ben nog fit en het is fijn om iets zinvols te doen. Juist op mijn leeftijd. Het is leuk en houdt me actief en gezond. Ik zou iedereen aanraden vrijwilligerswerk te doen. Dat kan van alles zijn, maar doe gewoon iets! Het geeft het leven zin.”

Handjehelpen

De vrijwilligers en stagiairs van Handjehelpen zetten zich in voor kinderen en volwassenen met een beperking, chronische ziekte of gedrag dat om extra aandacht vraagt. Help jij ook mee? www.handjehelpen.nl.

De journalisten van Het Parool zijn niet betrokken bij en niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden