CV maker

Wat is dit?

'CV maker ...' is content gemaakt in opdracht van en betaald door een adverteerder, geproduceerd door de commerciele afdeling van DPG Media. De journalisten van Het Parool zijn hier niet bij betrokken.

Is er na COVID-19 nog hoop op werk in de toeristische sector in Amsterdam?

Het is inmiddels bijna een jaar geleden dat de eerste Nederlander positief getest werd op COVID- 19 en de tweede lockdown is alweer meer dan een maand oud. De horeca heeft zijn deuren echter al meer dan drie maanden geleden opnieuw moeten sluiten. Ondanks de steun- en herstelpakketten die de overheid beschikbaar heeft gesteld, wordt de horeca zwaar getroffen door de coronacrisis.

null Beeld

De offers worden bovendien niet alleen bij de kleine zaakjes gebracht. Ook bij het chique Waldorf Astoria en het Hilton vallen ontslagen. De impact van de pandemie beperkt zich tevens niet alleen tot de horeca, maar heeft voor de volledige toeristische en culturele sector, zoals rederijen, musea en attractieparken verstrekkende gevolgen.

null Beeld

Veel ondernemers waren de klap van de eerste sluiting nog niet eens te boven toen de deuren opnieuw dicht moesten. Ondanks creatieve oplossingen zoals het afhalen en bezorgen van complete maaltijden, de switch naar retail of foodtruck of zelfs het creëren van een kookboek vragen veel horecaondernemers zich af of hun bedrijf het wel gaat redden. Voor het personeel dat zijn baan al is kwijtgeraakt is het nog maar de vraag of zij weer in de toeristische sector aan de slag kunnen.

Minder vacatures, meer werkzoekenden

Uit cijfers van het CBS blijkt dat vooral in het begin van de pandemie het aantal vacatures drastisch kelderde. Hoewel dit inmiddels weer wat bijtrekt is het aanbod nog steeds beperkt. De daling werd met name waargenomen in de branches die het hardst getroffen worden door de crisis zoals de horeca, verkoop, transport en logistiek. Ondertussen neemt het aantal werkzoekenden uit de toeristische sector toe, ziet men bij CVmaker.nl. Als je dan snel weer aan de bak wilt kan het slim zijn om out of the box te denken, adviseren zij.

null Beeld

Denk verder dan je eigen sector

Dat kun je doen door jezelf niet te beperken tot de sector waar je vandaan komt, maar door ook verder te durven kijken. Heb je een interessante vacature gevonden, licht dan op je cv met name die vaardigheden uit die ook binnen een andere sector dan de horeca van toegevoegde waarde zijn en haal niet relevante informatie weg. Op die manier kun je de kansen op jouw baan naar keuze vergroten.

De toeristische sector na de pandemie

Nu de avondklok is ingegaan is het op de meeste plekken nog stiller en leger geworden dan het al was. Dat geldt niet alleen voor kleine dorpen en steden maar ook voor onze hoofdstad. In Amsterdam nam men bovendien al langer maatregelen om de rust in de stad te laten terugkeren door onder andere de bierfietsen en segways uit de binnenstad te weren om het massatoerisme te beperken.

“ Maar ook al is het nu stil op straat en verkeren veel horeca- en culturele bedrijven in zwaar weer, uiteindelijk gaan de deuren weer open en keren de dagjesmensen en toeristen weer terug. De geschiedenis leert ons dat de toeristische sector na een crisis, zoals de SARS-crisis in 2003 of de economische crisis in 2008 en 2009, op den duur weer herstellen. Echter, zijn beide voorbeelden slecht vergelijkbaar met de huidige omvang en situatie. Of, en hoe snel de toeristische sector zich na een wereldwijde crisis van deze omvang zal herstellen, is nu nog niet te voorspellen.”

De journalisten van Het Parool zijn niet betrokken bij en niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden