Amsterdam Made

Wat is dit?

'Amsterdam Made ...' is content gemaakt in opdracht van en betaald door een adverteerder, geproduceerd door de commerciële afdeling van DPG Media. De journalisten van Het Parool zijn hier niet bij betrokken.

Het geheim van de smid

Smeden is een bijzonder ambacht en kent verschillende vormen, van edelsmeden tot hoefsmeden. Wij spraken drie smeden - Caron Fitzpatrick, Annelied van Dijk en Marleen Hengeveld (Amma Jewelry) - over het geheim achter de sieraden en kunstwerken die zij maken.

null Beeld : Jaap Kloppenburg
Beeld : Jaap Kloppenburg

Amsterdam Made en Parool zetten kwalitatief hoogstaande merken in de spotlight. Mooie, lokaal geproduceerde producten die het Amsterdam Made keurmerk dragen en hun makers die creativiteit, duurzaamheid en vakmanschap hoog in het vaandel hebben. Amsterdam Made gelooft in een leefbare stad met een zichtbare maakindustrie waar bewoners, bedrijven en overheden inkopen bij lokale makers. Amsterdam Made laat zien wat de stad in huis heeft.

Caron Fitzpatrick

Het geheim achter het werk van edelsmid Caron Fitzpatrick? Ze begon oorspronkelijk met het ontwerpen en maken van sieraden voor mannen. Waarom? “Ik verbaasde me over het feit dat mannen nauwelijks sieraden dragen. Ze vinden het veel gedoe, het lijkt ze onhandig of ze zijn het niet gewend. Inmiddels is dat gelukkig anders en zie ik veel mannen in mijn atelier.”

null Beeld

De missie van Caron om mannen aan het sieraad te krijgen bleek de perfecte combinatie met haar liefde voor industriële onderdelen. “Mijn vader bouwde vroeger stoommachines, van jongs af aan ben ik hierdoor gefascineerd. Het metaal, bewegende onderdelen, verbindingen; prachtig! Dat leent zich goed voor mannensieraden.” Die invloeden zijn duidelijk terug te zien in Carons werk. Ze ontwerpt en maakt zowel in opdracht als voor haar eigen collecties en inmiddels niet meer alleen voor de man. Haar stoere, robuuste sieraden zitten daarnaast vol met symboliek. “Er zit altijd een verhaal achter.”

Annelied van Dijk

Siersmid Annelied van Dijk smeedt op een heel andere manier. Met vuur en techniek verandert zij vormeloos ijzer in mooie schalen, vazen en kunstobjecten. Een echte metaalkunstenaar is ze. Annelied komt uit een smedenfamilie die vijf generaties teruggaat en ze is één van de eerste vrouwelijke smeden in Nederland. Toch was het niet vanzelfsprekend dat ook zij smid zou worden. “In de familie vonden ze eerst dat dit niets voor een meisje was. Maar toen ze eenmaal zagen dat ik mijn eigen weg hierin vond en mooie dingen maakte, waren ze ontzettend enthousiast en behulpzaam.”

null Beeld

Het geheim van deze smid: “Of je nu man of vrouw bent, of dat bepaald werk in de ogen van anderen bij je past of niet… Het gaat erom dat je iets doet waar je met heel je hart achter staat.” De passie waarmee ze spreekt is ook te zien in haar werk, waar Annelied letterlijk en figuurlijk met vuur dit oude ambacht uitvoert.

Amma Jewelry

AMMA Jewelry is de merknaam van ontwerper en goudsmid Marleen Hengeveld. Opgeleid als goudsmid en kunsthistorica is haar werk het meest geïnspireerd op kunst, het oude ambacht en de schoonheid van parels en edelstenen. Zowel in opdracht als voor haar eigen collecties ontwerpt en maakt ze gouden sieraden, waarbij onder andere verlovingsringen met kleurdiamant een veelgevraagd item zijn.

null Beeld

Het geheim van goudsmid Marleen ligt bij een eeuwenoude kantachtige techniek waar ze graag mee werkt: filigrain. Marleen is geïntrigeerd door het contrast tussen een stoer minimalistisch kader en het delicate, gedetailleerde filigrain. “Het is een uitdaging om te werken met het dunne, gedraaide draad. Zowel in vorm als techniek is er een sterke spanning tussen de twee die moeilijk te balanceren is. Wanneer dit in evenwicht komt, vormen ze een prachtig geheel.” Door oude technieken met hedendaags design te combineren zorgt Marleen voor een prachtige, tijdloze collectie.

De journalisten van Het Parool zijn niet betrokken bij en niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden