Aangeboden door Amsterdam Made

Wat is dit?

'Amsterdam Made ...' is content gemaakt in opdracht van en betaald door een adverteerder, geproduceerd door de commerciële afdeling van DPG Media. De journalisten van Het Parool zijn hier niet bij betrokken.

Friettocht in spijkerbroek

Een zoektocht naar het lekkerste duurzame frietje van Amsterdam doen we anno 2021 in een circulaire spijkerbroek. Beide zijn gelukkig snel gevonden. MUD Jeans en Frites uit Zuyd begrijpen hoe je goed zorgt voor jezelf én voor de wereld.

Amsterdam Made
null Beeld

Amsterdam Made en Parool zetten kwalitatief hoogstaande merken in de spotlight. Mooie, lokaal geproduceerde producten die het Amsterdam Made keurmerk dragen en hun makers die duurzaamheid, creativiteit en vakmanschap hoog in het vaandel hebben. Amsterdam Made gelooft in een leefbare stad met een zichtbare maakindustrie waar bewoners, bedrijven en overheden inkopen bij lokale makers. Amsterdam Made laat zien wat de stad in huis heeft.

MUD Jeans

Het eerste circulaire jeansmerk ter wereld, dat is MUD Jeans. Het Nederlandse jeansmerk recyclet oude spijkerbroeken tot hippe nieuwe items. Bij MUD Jeans gaat het echter over nog veel meer dan een mooie spijkerbroek. “Het gaat over producentenverantwoordelijkheid”, vertelt Danique Gunning, marketeer bij MUD Jeans. “Dat houdt in dat jij als producent verantwoordelijkheid neemt voor jouw grondstoffen.” Door de manier waarop MUD Jeans produceert, wordt 93% water en 74% CO2 bespaard. Volgens Danique is het belangrijk dat de kledingindustrie de shift gaat maken naar een circulaire benadering. “Het is echt mogelijk, maar je moet dingen op een andere manier organiseren.”

null Beeld

De broeken van MUD Jeans zijn te koop, maar kun je ook leasen. Na een jaar is de broek van jou, of in te ruilen voor een nieuwe. “Onze broeken zijn voor iedereen die bezig is met bewustere keuzes maken. We zien zelfs tieners in onze broeken; zij besteden hun maandbedrag aan het leasen van een duurzame jeans. Dat vind ik tof! Het is een statement om een MUD Jeans te hebben.”

Frites uit Zuyd

Is die circulaire spijkerbroek eenmaal binnen, dan gaat de zoektocht verder naar het lekkerste duurzame frietje van Amsterdam. Dan kom je al snel terecht bij Frites uit Zuyd. Eigenaar Quirin van Engelshoven startte vanuit jeugdsentiment een friterie op de Amsterdamse Ceintuurbaan. Inmiddels is het familiebedrijf uitgegroeid tot een ambachtelijke fritesfabriek en worden de frites door veel horecazaken geserveerd, Of je nu in Amsterdam Noord, West, Oost of Zuid gaat eten; de kans heel groot dat je de kakelverse Frites uit Zuyd zult proeven! Ook zijn de frites in porties van 500 gram te krijgen bij Jumbo en via de Gorillas app.

null Beeld

De frites van Frites uit Zuyd zijn vers, goed en lekker en dat is niet voor niets. Het bedrijf staat voor innovatie en duurzaamheid, zonder daarbij de focus op smaak en kwaliteit te verliezen. “We beheren de hele keten zelf, van begin tot eind”, vertelt Quirin. “Dat begint op het land en stopt pas wanneer de frites gekeurd en wel de deur uitgaan en door onze chauffeurs naar de klant worden gebracht.” Naast frites heeft Frites uit Zuyd haar eigen frituurolie, Belgische mayonaise en zoutmelange. Alles voor de smaak. “Het moet echt goed zijn, we doen het niet voor minder.”

De journalisten van Het Parool zijn niet betrokken bij en niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden