Aangeboden door Regionaal Werkcentrum Groot-Amsterdam

Wat is dit?

'Regionaal Werkcentrum Groot-Amsterdam ...' is content gemaakt in opdracht van en betaald door een adverteerder, geproduceerd door de commerciële afdeling van DPG Media. De journalisten van Het Parool zijn hier niet bij betrokken.

Esther verruilt kinderopvang voor het onderwijs: ‘Ik heb er enorm veel zin in!

Corona zorgde er in korte tijd voor dat veel mensen zonder werk zaten. De horeca, reisbranche en culturele sector: allemaal kregen ze harde klappen. Gelukkig bestaat in Nederland dan zoiets als Regionaal Werkcentrum Groot-Amsterdam, waar je naartoe kunt als je ineens op straat staat. Het gebeurde Esther Borsje (55), die een kinderopvang runde en door corona noodgedwongen de deuren moest sluiten.

Regionaal Werkcentrum Groot-Amsterdam
Esther Borsje Beeld Sander Nieuwenhuys
Esther BorsjeBeeld Sander Nieuwenhuys

“Je kunt doorgaan tot het bittere einde, maar dan kom je in de schuldsanering terecht”, vertelt Esther. Ze sloot in december 2020 de deuren van haar kinderdagverblijf in Amstelveen om faillissement te voorkomen. Een slimme keuze zou je denken, maar door zelf op tijd je zaak te sluiten krijg je geen enkele vorm van overheidssteun. En dat zit Esther niet in de koude kleren.

Kinderdagverblijf voor expats

“Als ondernemer heb je helemaal nergens recht op”, zegt ze. “Ik heb gevraagd om hulp zodat ik na sluiting van mijn zaak door corona op zoek kon naar een nieuwe baan, maar ik moest het zelf uitzoeken.”

Het kinderdagverblijf van Esther trok veel expats aan, met name uit India. “Dat kwam omdat ik ’s middags warm eten aanbood. In veel landen is een warm lunchen de normaalste zaak van de wereld, dus dat was echt mijn unique selling point.”

Afstand houden met kinderen

Toen de overheid in maart 2020 besloot de kinderdagverblijven tijdelijk te sluiten, was Esther opgelucht. “We konden niet inschatten hoe bedreigend corona was, dus het was prettig dat de beslissing voor ons werd gemaakt. Toen we weken later ineens weer open mochten, was dat heel spannend. De veiligheidsmaatregelen waren toen nog niet duidelijk. Het was echt zoeken hoe je het voor ouders, kinderen en jezelf goed kon doen. Afstand houden gaat bijvoorbeeld niet als je een luier moet verschonen of een fles moet geven.”

Esther ging de onzekerheid te lijf door zelf maatregelen te treffen die later pas door de overheid werden aangedragen. “Ouders mochten bij mij na de heropening niet meer mee naar binnen. En als er een coronageval was in een van de gezinnen, moesten ze dat direct melden zodat we de zaak konden sluiten voor twee weken. Het is gelukkig niet nodig geweest, maar ik wilde een uitbraak voor zijn.”

De stekker eruit

Ondanks de goede protocollen, wordt het kinderdagverblijf steeds leger. “Veel expats gingen terug naar hun thuisland en er kwamen geen nieuwe ouders en kinderen voor terug. Ik was vijftig uur per week aan het werk, verdiende nauwelijks nog iets en had door alle onzekerheid veel te veel stress. Toen het kinderdagverblijf in december opnieuw gedwongen dicht moest, heb ik de stekker eruit getrokken.”

Hulp gevraagd

En zo komt Esther in een overgangsperiode terecht waarin ze een baan zoekt en afscheid neemt van haar kinderdagverblijf. In die weken ontvangt ze een mailtje van ene Timo van Regionaal Werkcentrum Groot-Amsterdam. “Hij vroeg of ik werk kon aanbieden vanuit mijn onderneming. Toen was ik zo chagrijnig! Ik dacht: ze weten me wel te vinden als ik werk geef, maar helpen me niet als ik werk zoek.”

Esther beantwoordt de mail met een wedervraag, en vraagt om hulp bij haar eigen zoektocht naar werk. Gelukkig is Timo de juiste persoon om dat aan te vragen, want hij brengt haar in contact met zijn collega Gloria Power.

Gloria Power van Regionaal Werkcentrum Groot-Amsterdam Beeld Sander Nieuwenhuys
Gloria Power van Regionaal Werkcentrum Groot-AmsterdamBeeld Sander Nieuwenhuys

“Ik ben uiteindelijk op eigen kracht aan een nieuwe baan gekomen”, vertel Esther. “Maar de steun die ik van Gloria heb gehad heeft me echt op de been gehouden tijdens de sollicitatieperiode. Zij was er voor mij als ik advies nodig had bij het solliciteren en zij heeft mij handige websites getipt.

Een nieuwe start als onderwijsassistent

“Ik wilde graag aan de slag in het onderwijs en ben op vacatures voor onderwijsassistent gaan reageren. Eerst wilde dat niet zo vlotten; ik kreeg vaker te horen dat mijn ervaring niet aansloot op de functie. Daar werd ik heel onzeker van, maar toen ben ik definities van de vaktermen in zo’n vacature gaan opzoeken. Zo ontdekte ik dat mijn ervaring juist hartstikke goed aansluit. Ik was in een klap van mijn onzekerheid af en het solliciteren ging ineens veel beter.”

Vacatures leren lezen

“Ga er maar aanstaan: solliciteren terwijl je al die tijd eigen baas bent geweest. Ook als je al heel lang bij dezelfde werkgever hebt gewerkt is het lastig om goed onder woorden te brengen wat je wil en kan”, zegt Gloria. “Vacatureteksten zijn niet altijd direct goed te begrijpen. Wat zijn ‘uitstekende communicatieve vaardigheden’ bijvoorbeeld. En hoe toon je aan dat je die hebt? Of een ‘verbindende rol spelen tussen de interne en externe stakeholders’. Wat is dat? En hoe laat je zien dat jij daar ervaring in hebt? Als je zoals Esther een kinderdagverblijf hebt gehad, dan spreek je dagelijks ouders, de kinderen, oppasouders, leveranciers. Je overlegt met collega’s over wat te doen met dat kindje dat heel eenkennig is. Als kinderen een voedselallergie hebben, bespreek je dat met degene die de maaltijden klaarmaakt. Dat zijn je interne en externe stakeholders. En zorgen dat iedereen weet wat er speelt en mee werkt aan oplossingen: dát zijn uitstekende communicatieve vaardigheden.”

Esther geniet inmiddels van een welverdiende zomervakantie op de camping in Nederland. Eind augustus begint ze aan een nieuw avontuur als onderwijsassistent op de school Johannes 23 in Utrecht. “Ik heb er enorm veel zin in! De sollicitatie was zo leuk; ik werd onderweg naar mijn auto al gebeld door de directeur dat ze me graag wilde hebben. Ik heb nog een goed salaris onderhandeld. Echt fantastisch!”

Esther Borsje Beeld Sander Nieuwenhuys
Esther BorsjeBeeld Sander Nieuwenhuys

Pak aan die hulp!

Esther gaat bijna starten met haar nieuwe baan. Wil jij ook jouw kans op een nieuwe baan vergroten? Laat je kosteloos begeleiden door een loopbaancoach van Regionaal Werkcentrum Groot-Amsterdam. Het werkt zo:

- Vraag een gratis adviesgesprek aan
- Je wordt binnen 48 uur teruggebeld

Je wordt vervolgens stap voor stap begeleid in jouw zoektocht naar een baan. Hoe die begeleiding eruitziet is voor anders, want jouw proces is uniek en daar past de loopbaancoach zich op aan. Luxe, toch?

De journalisten van Het Parool zijn niet betrokken bij en niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden