Orkater

Wat is dit?

'Orkater ...' is content gemaakt in opdracht van en betaald door een adverteerder, geproduceerd door de commerciële afdeling van DPG Media. De journalisten van Het Parool zijn hier niet bij betrokken.

De Vreemdeling van Orkater is een absurd-theatrale roadtrip door de Sahara

Vanaf 14 oktober is muziektheatergezelschap Orkater te zien met de voorstelling De Vreemdeling. Het vertelt het verhaal van beeldend kunstenaar Michiel Voet, die naar Algerije reist om zijn oude vriend Karim Ramtani op te zoeken. Ramtani verschijnt niet op de afgesproken plek en Voet besluit zijn vriend te gaan zoeken.

Scènefoto uit De Vreemdeling van Orkater Beeld Ben van Duin
Scènefoto uit De Vreemdeling van OrkaterBeeld Ben van Duin

De Vreemdeling is een reconstructie van deze roadtrip door de Sahara. Een verhaal over de vriendschap tussen een Algerijn en een Nederlander. Maar ook over de koloniale geschiedenis van Europa en de verloren onschuld van het Europees migratiebeleid dat ver weg, in de Sahel, haar grenzen overschrijdt.

Foto uit het kunstproject De Vreemdeling van Michiel Voet & Orkater Beeld Michiel Voet
Foto uit het kunstproject De Vreemdeling van Michiel Voet & OrkaterBeeld Michiel Voet

Het vervolg op De Onzichtbare Man

Michiel Voet maakt met De Vreemdeling voor de tweede keer een voorstelling bij Orkater over zijn vriend Karim Ramtani. In 2014 kwam De Onzichtbare Man uit. Een waargebeurd verhaal met fictieve elementen over een illegale Algerijnse man die enkele jaren in Voets atelier woonde op de voormalige scheepswerf in Amsterdam Noord. Voet vertelt het bizarre verhaal van een parallelle wereld die zich, zoals hij zegt, ‘slechts op enkele millimeters van ons bestaan afspeelt’; de wereld van de ongedocumenteerden. De Onzichtbare Man werd door pers en publiek lovend ontvangen: “een spannende en verwarrende voorstelling over de onbetrouwbaarheid van verhalen, over acteren en maskers en over de onzichtbare wereld van de illegaliteit” (Trouw)

Het was van 2014 tot 2018 te zien op festivals en in theaters in binnen- en buitenland. Karim Ramtani keerde kort daarna gedesillusioneerd terug naar Algerije. Het illegale leven in Europa bood hem geen perspectief.

Scènefoto uit De Vreemdeling van Orkater Beeld Ben van Duin
Scènefoto uit De Vreemdeling van OrkaterBeeld Ben van Duin

Het verhaal

De nieuwe voorstelling De Vreemdeling is wederom een gefictionaliseerde documentaire, dit keer over de reis die Voet naar Algerije maakte op zoek naar Ramtani. Hij is geschokt als hij ontdekt hoe alom aanwezig de invloed de koloniale tijd daar nog is: “in plaats van een ontmoeting met Karim Ramtani, werd de reis naar Algerije een ontmoeting met mezelf en met de Europeaan in mij.”

Michiel Voet staat zelf op het toneel, naast acteurs Meral Polat, Adam Kissequel en Ozan Aydogan. Zij spelen de totaal uiteenlopende personages die het Europese perspectief van Voet doen wankelen.

Scènefoto uit De Vreemdeling van Orkater Beeld Ben van Duin
Scènefoto uit De Vreemdeling van OrkaterBeeld Ben van Duin

Eerder speelde al festivaleditie van de voorstelling op het Over het IJ Festival. De pers schreef:
“Wat deed Voet in de woestijn van Algerije? Het antwoord daarop is even spannend, bijzonder en beklemmend als de voorstelling zelf.” ¬

“een meeslepende en pijnlijke werkelijkheid, waarin de sporen van het koloniale verleden en het superioriteitsdenken van West-Europa nog steeds dominant zijn. Dat is zonder meer een grootse prestatie.” (Theaterkrant)

“In De Vreemdeling maakt Adam Kissequel met zijn ogenspel en stembuiging de Malinese migrant tot een karakter van jewelste. Alleen al daarvoor de moeite waard!” Trouw ****

De voorstelling is t/m 1 december te zien in heel Nederland. Voor meer informatie en de speellijst kijk je op: orkater.nl.

De journalisten van Het Parool zijn niet betrokken bij en niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden