Aangeboden door Rente.nl

Wat is dit?

'Rente.nl ...' is content gemaakt in opdracht van en betaald door een adverteerder, geproduceerd door de commerciële afdeling van DPG Media. De journalisten van Het Parool zijn hier niet bij betrokken.

Auto leasen of financieren met lening?

Je wilt een nieuwe auto, maar hebt niet genoeg spaargeld. Wat kun je dan het beste doen: de auto private leasen of de auto financieren met een lening? Wij zetten de voor- en nadelen van beide opties op een rij en helpen je de beste keuze te maken.

Rente.nl
null Beeld

Voordelen private lease en lenen

Private lease en een persoonlijke lening voor je auto hebben allebei hun eigen voordelen. Een voordeel van private lease is dat je voor een vast maandbedrag in een nieuwe auto rijdt. Maar bij een persoonlijke lening is de auto echt van jou en ben je vaak zelfs goedkoper uit. We zetten de belangrijkste voordelen op een rij. Zo zie je ook meteen het verschil tussen private lease en financieren met een lening.

null Beeld

Voordelen private lease

• Je betaalt een vast bedrag per maand.
• Je hoeft zelf geen wegenbelasting, onderhoud en verzekering te betalen.
• Als je jong bent en/of weinig schadevrije jaren hebt, is zelf een autoverzekering afsluiten vaak erg duur. Omdat bij private lease de verzekering in het maandbedrag zit, is deze optie voor jongeren vaak goedkoper dan je auto financieren met een lening en zelf de autoverzekering afsluiten.

Voordelen persoonlijke lening voor auto

• De auto is meteen van jezelf.
• Je betaalt een vast bedrag per maand voor de lening.
• Als je de auto verkoopt, is de opbrengst van jou.
• Je ziet niet aan een contract vast. Als je van de lening af wilt, kun je de lening in één keer volledig aflossen door je auto te verkopen.
• Heb je een financiële meevaller? Dan kun je extra aflossen op de lening, zodat je er sneller vanaf bent.
• Als je veel schadevrije jaren hebt of ouder bent dan 30 jaar betaal je vaak een lagere premie voor je auto. verzekering. Hierdoor is je auto financieren met een lening vaak goedkoper dan private leasen.

Nadelen auto leasen en financieren

Of je nu kiest voor private lease of een lening, beide opties hebben ook nadelen. Een belangrijk nadeel van private lease is dat je vast zit aan een contract. Tussentijds opzeggen kost vaak veel geld. Dit kan problemen opleveren als je bijvoorbeeld werkloos wordt of gaat scheiden. Als je leent voor een auto zijn er minder nadelen, maar je moet bijvoorbeeld wel zelf de autoverzekering, wegenbelasting en onderhoud aan de auto betalen. We zetten de nadelen nog even op een rij:

Nadelen private lease

• Je sluit een contract af voor een aantal jaar. Opzeggen als je de lease niet meer kunt betalen, kost je veel geld.
• Je spreekt in het leasecontract af hoeveel kilometer je per jaar mag rijden. Als je meer rijdt, kost dat veel extra geld.
• De auto wordt nooit echt van jou.
• Een private lease contract telt bij een hypotheekaanvraag zwaarder mee dan een persoonlijke lening. Als je een lease contract hebt, kun je soms tienduizenden euro’s minder lenen voor je hypotheek.
• Schadevrije jaren die je opbouwt tijdens het leasen kun je niet altijd meenemen als je later zelf een auto koopt en een autoverzekering afsluit.

null Beeld

Nadelen persoonlijke lening voor auto

• Je moet zelf je autoverzekering, wegenbelasting en onderhoud aan de auto betalen.
• Je betaalt rente over de lening.

Private lease of lening – Wat is voordeliger?

Je ziet het al: geld lenen voor je auto heeft meer voordelen en minder nadelen dan private leasen. Een auto financieren met een persoonlijke lening is dus vaak de slimste keuze. En met de volgende tips houd je het ook nog eens zo voordelig mogelijk:

• Kies voor de lening met de laagste rente. Door op internet eerst een vergelijking te maken, vind je eenvoudig de voordeligste lening voor je auto. Bovendien zijn de leenrentes nu historisch laag, waardoor lenen goedkoper dan ooit is.
• Kies de voordeligste all risk autoverzekering. Als je en lening afsluit voor een auto, moet je die eigenlijk all risk verzekeren. Zo zorg je ervoor dat je bij total loss of diefstal genoeg geld terug krijgt om de lening af te betalen. Anders zit je zonder auto en mét een schuld. Gelukkig kun je ook je autoverzekering zo voordelig mogelijk houden. Ga je autoverzekering vergelijken en je ziet direct welke verzekeraar de laagste premie vraagt voor jouw auto.

Auto financieren of leasen – Overweeg tweedehands

Tot slot hebben we nog een bonustip. Als je in plaats van een nieuwe auto te leasen een tweedehands auto koopt met een lening, ben je nog voordeliger uit. Dit is zelfs al zo als de auto maar één of twee jaar oud is. Auto’s dalen namelijk snel in waarde, terwijl ze steeds langer in goede staat meegaan. Bovendien zijn nieuwe auto’s door het huidige chiptekort moeilijk leverbaar. Ook private lease maatschappijen hebben daar last bij de levering van auto’s. Met een tweedehands auto financieren ben je dus niet alleen goedkoper uit, je weet ook zeker dat je de auto snel in je bezit hebt.

De journalisten van Het Parool zijn niet betrokken bij en niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden