RWC Groot-Amsterdam

Wat is dit?

'RWC Groot-Amsterdam ...' is content gemaakt in opdracht van en betaald door een adverteerder, geproduceerd door de commerciële afdeling van DPG Media. De journalisten van Het Parool zijn hier niet bij betrokken.

Asha verruilde Schiphol voor OLVG: ‘Ik had nooit gedacht dat ik het werk zo leuk zou vinden’

Corona zorgde er in korte tijd voor dat veel mensen zonder werk zaten. De horeca, reisbranche en culturele sector: allemaal kregen ze harde klappen. Gelukkig bestaat er in Nederland dan zoiets als Regionaal Werkcentrum Groot-Amsterdam, waar je naartoe kunt als je op straat komt te staan. Het gebeurde Asha Autar (42), die als hospitality agent werkte in de KLM Crown-lounge achter de douane op Schiphol.

Asha Autar Beeld Sander Stoepker
Asha AutarBeeld Sander Stoepker

Lekker loungen

Als Asha begint met werken voor KLM, staat ze aan de lopende band. Dat werk bevalt goed, maar praatlustig als ze is, ziet ze een baan tussen de reizigers op Schiphol ook wel zitten. Het is inmiddels drie jaar geleden dat ze de lopende band verruilde voor de KLM Crown- lounge en menig business class-reiziger verwende met koffie, lekkers en een leuk praatje.

“Veel reizigers denken dat ik uit India kom, maar ik kom uit Suriname”, vertelt Asha. Het blijkt een leuke opening voor een goed gesprek. “Ik spreek een pakketje talen en heb met veel reizigers gebabbeld over hun bestemming en reden van de reis. Ik hoorde veel bijzondere en mooie verhalen, maar ook heel verdrietige. Soms mensen reizen ook omdat ze een zieke bezoeken, of omdat er iemand is overleden.”

Slecht nieuws

Twee dagen voor de harde lockdown reist Asha zelf wegens familieomstandigheden naar Suriname. Daar hoort ze dat de lounge tot nader order is gesloten. “Ik heb maanden gewacht op goed nieuws, maar helaas kreeg ik op 7 december 2020 te horen dat mijn contract bij KLM niet werd verlengd.”

Asha komt terecht bij het Regionaal Werkcentrum Groot-Amsterdam en maakt kennis met loopbaancoach Marjan van Leeuwen, die al snel raad weet met de kwaliteiten van Asha. “Ze maakt makkelijk contact met mensen en is heel flexibel met werktijden. Van mijn collega Petra Pierik wist ik dat bij OLVG plek was voor een voedingsassistent, dat leek me echt wat voor Asha.”

Petra onderhoudt de contacten met werkgevers voor het Regionaal Werkcentrum, waaronder OLVG. “Het is elke keer weer leuk om te horen dat sollicitanten die hier via ons aan het werk zijn gegaan, het zo naar hun zin hebben. We kennen veel goede en leuke werkgevers, vaak komen kandidaten op plekken terecht waarvan ze zelf niet hadden gedacht dat ze er keihard nodig zijn. Dan hoor je achteraf hoe goed ze op hun plek zitten en zijn wij ook helemaal gelukkig!”

Petra Pierik Beeld Sander Stoepker
Petra PierikBeeld Sander Stoepker

Een nieuwe baan vinden gaat niet altijd zo makkelijk als bij Asha. Marjan: “Het komt ook voor dat werkmensen eerst los moeten komen van hun oude baan. Dan neemt zo’n zoektocht meer tijd in beslag. Geen enkel probleem natuurlijk, ook in zo’n ‘rouwproces’ begeleiden we graag. Want iedereen is anders en het is ook even wennen om werk te zoeken in een heel andere sector of functie. Ook daar helpen we bij en waar nodig bieden we een cursus aan, of zelfs een opleiding.”

Marjan van Leeuwen Beeld Sander Stoepker
Marjan van LeeuwenBeeld Sander Stoepker

Ik wist direct dat ik het moest proberen

“Mijn moeder is er niet meer, maar zij zei altijd dat ik in het ziekenhuis moest gaan werken”, vertelt Asha. Toen Marjan vroeg of ik wilde solliciteren bij OLVG, voelde het als een push die mijn moeder destijds ook gaf. Ik wist direct dat ik het moest proberen.”

De sollicitatieprocedure verloopt in sneltreinvaart. Twee weken na haar eerste gesprek staat Asha al in een wit pak tussen de ziekenhuisbedden. “Als voedingsassistent vraag ik wat patiënten willen eten en drinken en moet ik goed in de gaten houden wat ze wel en niet mogen. Ik had nooit gedacht dat ik het werk zo leuk zou vinden!”

Asha Autar Beeld Sander Stoepker
Asha AutarBeeld Sander Stoepker

Anders dan in de KLM Crown-lounge hoort Asha nu vaker zware verhalen van ernstig zieke mensen, maar dat mag de pret niet drukken. “Ik kan er goed tegen. Als ik een patiënt blij kan maken met een extra portie appelmoes, of met cappuccino uit de automaat in plaats van zwarte koffie uit de koffiekan, is mijn dag geslaagd; dan heb ik echt iets betekend.”

Ook op zoek naar een nieuwe baan?

Asha is niet meer weg te krijgen uit OLVG. De vacatures voor voedingsdeskundige zijn inmiddels allemaal vervuld (dus helaas: solliciteren kan niet meer). Gelukkig hebben Petra en haar collega’s van het Regionaal Werkcentrum Groot-Amsterdam genoeg andere contacten waarmee ze jou aan een passende baan kunnen helpen. Het werkt zo:

Vraag een gratis adviesgesprek aan
•binnen 48 uur krijg je telefoon

Je wordt vervolgens stap voor stap begeleid in jouw zoektocht naar een baan. Hoe die begeleiding eruitziet is voor iedereen anders, want jouw proces is uniek en daar past de loopbaancoach zich op aan. Ideaal, toch?

De journalisten van Het Parool zijn niet betrokken bij en niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden