Binnenland Bewaar

Zonnig kabinetsuitje, maar met kopzorgen

Het kabinet ontspannen bijeen in de tuin van het Catshuis. Van links naar rechts: minister Van Engelshoven van Onderwijs, premier Mark Rutte, minister Blok van Buitenlandse Zaken, minister Hoekstra van Financiën en minister Ollongren van Binnenlandse Zaken
Het kabinet ontspannen bijeen in de tuin van het Catshuis. Van links naar rechts: minister Van Engelshoven van Onderwijs, premier Mark Rutte, minister Blok van Buitenlandse Zaken, minister Hoekstra van Financiën en minister Ollongren van Binnenlandse Zaken © ANP

Rutte III trapte dinsdag het politieke jaar af met een barbecue en een benen-op-tafel-gesprek in het Catshuis. Op de achtergrond suddert wel het chagrijn om de afschaffing van de dividendbelasting.

Op het gazon van Catshuis blijkt wel dat je de bewindslieden van Rutte III om een boodschap kunt sturen. Even ervoor is binnen - achter gesloten deuren - in een Powerpointpresentatie benadrukt dat de ploeg één verhaal moet kunnen uitdragen.

En dat kunnen deze 24 ministers en staatssecretarissen wel, blijkt buiten. Geen minister laat een kans onbenut om in de microfoons te benadrukken dat 'alle Nederlanders' echt 'gaan voelen in de portemonnee' dat het 'heel goed gaat met de koopkracht'.