DEN HAAG - Zware regen- en onweersbuien hebben gistermiddag voor veel overlast gezorgd. Limburg werd het zwaarst getroffen.In Hoensbroek stortte het dak van een winkel in en stonden twee supermarkten blank. Binnen twee uur tijd kreeg de Zuid-Limburgse meldkamer ongeveer zevenhonderd meldingen binnen over blikseminslagen en ondergelopen kelders en straten.

In Arcen viel in één uur 60 millimeter regen, evenveel als er normaal in een maand valt. De Limburgse hulpdiensten moesten tijdelijk overschakelen op een noodsysteem nadat het communicatiesysteem C2000 door blikseminslag was getroffen.

Ook het treinverkeer in het zuiden en oosten van het land ondervond zware hinder van het weer. Een groot deel van de middag was er als het gevolg van blikseminslagen geen of beperkt treinverkeer mogelijk tussen Roermond en Venlo, Eindhoven en Venlo, Nijmegen en Cuijk, Nijmegen en Arnhem en tussen Zutphen en Delden. Alle problemen waren aan het begin van de avond weer verholpen, aldus spoorwegbeheerder Prorail.

Rond drie uur 's middags stond er op de Nederlandse wegen 186 kilometer file. Tussen Eindhoven en Maastricht kon het autoverkeer een tijd lang niet doorrijden omdat er te veel water op het wegdek lag. Toch viel de hinder voor het autoverkeer nog mee, constateert een woordvoerder van de ANWB. De files werden ook veroorzaakt doordat veel mensen met vakantie gingen. In Midden-Nederland begonnen vrijdag de schoolvakanties.

Zware onweersbuien hebben vrijdag ook voor veel overlast gezorgd in het zuiden en midden van Engeland. Bijna 150 vluchten vanaf de luchthaven Londen Heathrow moesten worden geannuleerd en enkele spoorwegmaatschappijen raadden reizigers af de trein te nemen.

Ook de Londense ondergrondse had grote problemen. In onder meer Zuid-Londen kwamen talrijke straten blank te staan. In het district West Sussex stroomde het water een ziekenhuis binnen. In het zuidwestelijke Gloucestershire moesten helikopters er aan te pas komen om mensen uit overstroomde huizen te evacueren.

In het zuidoosten van Europa blijft het daarentegen zeer heet en droog. Alleen in het noorden van Spanje en uiterste noorden van Italië is onweer mogelijk.

Verder is het rond de Middellandse Zee warm tot zeer warm, maar langzamerhand wordt de hitte iets getemperd. Op de Balkan werd het vrijdag op enkele plaatsen nog meer dan veertig graden.