AMSTERDAM - Moslims, christenen, joden, humanisten en seculieren komen zondag bijeen in de Amsterdamse wijk Slotervaart om te discussiëren over de film van Geert Wilders.Ze nodigen de PVV-voorman nadrukkelijk uit het debat bij te wonen, maakten de organisatoren vrijdag bekend.

De kans is echter klein dat de politicus naar de hoofdstad zal komen. Hij heeft aangekondigd het weekeinde te willen gebruiken om uit te rusten en een aantal zaken af te handelen. Vanaf maandag gaat hij zich voorbereiden op debatbijeenkomsten en de noodzakelijke veiligheidsmaatregelen daarvoor.

De bijeenkomst vindt plaats op initiatief van de Raad voor Levensbeschouwingen en Religies in Amsterdam, de Unie van Marokkaanse Moskeeën Amsterdam en Omstreken (UMMAO) en Amsterdam met Hart en Ziel (AMHZ). Het debat is getiteld Hiwar, wat dialoog betekent en een antwoord is op het woord chaos waar Fitna volgens de organisatoren voor staat.

De initiatiefnemers vinden dat de film is ingegeven door angst en daar ook op inspeelt. Daarom moet daar volgens hen kennis en vertrouwen tegenover worden gesteld. ''Kennis over de islam in Nederland zoals die door moslims wordt beleefd en die anders is dan de film van Wilders weergeeft. Vertrouwen in de mens en in het democratisch bestel dat in Nederland van kracht is'', stellen zij in een verklaring. (ANP)