DEN HAAG - PVV-leider Geert Wilders vindt het ''te goedkoop'' om zomaar de vinger te wijzen naar Israël na de dodelijke aanval van het Israëlische leger op een internationaal hulpkonvooi voor de Gazastrook. ''Ik ga zeker niet meehuilen met de wolven in het bos door Israël een beetje goedkoop aan te vallen'', zei hij maandagavond in het televisieprogramma Nova.

Wilders betreurt de doden die zijn gevallen. Maar het is ''veel te gemakkelijk om Israël nu meteen voordat we precies weten wat er is gebeurd in de beklaagdenbank te zetten''. Wilders is blij dat de zaak wordt onderzocht, omdat de feiten volgens hem boven water moeten komen. Israël heeft volgens hem op grond van de Oslo-akkoorden het recht en de plicht om ook de wateren voor Gaza te beschermen.

Ook meent de PVV-voorman dat Israël het volste recht had de schepen te enteren om te kijken of er behalve voedsel ook wapens aan boord waren die ''die verschrikkelijke Hamas alleen maar sterker zou maken''.

Volgens SGP-lijsttrekker Kees van der Staaij was het hulpkonvooi van schepen niet zomaar een onschuldige hulpactie, maar een ''onverantwoorde'' en ''puur politieke provocatie''. In het televisieprogramma Knevel & Van den Brink vroeg hij zich af waarom er zo weinig aandacht is voor de argumenten van Israël om in te grijpen. Volgens Van der Staaij gaat het om ''de bescherming van Israël tegenover wapensmokkel''. (ANP)