Binnenland Bewaar

Wilders distantieert zich van demonstratie

Demonstraties van de English Defence League liepen eerder deze maand in Engeland uit de hand.
Demonstraties van de English Defence League liepen eerder deze maand in Engeland uit de hand. © AFP
 Als er ook maar enige kans is op geweld, heb ik liever dat het wordt afgeblazen  
Geert Wilders

DEN HAAG - PVV-leider Geert Wilders heeft niets te maken met een demonstratie die onder meer leden van de rechtse English Defence League (EDL) op 30 oktober willen houden in Amsterdam. Ook ziet hij liever dat de demonstratie er niet komt als er ook maar enige kans is op geweld.

Wilders zegt dat dinsdag in de Telegraaf. Wilders: ''Ik heb helemaal niets met die demonstratie. Ik heb er niets mee te maken en dus ook niet met de EDL. Mensen denken dat die club die demonstratie op mijn verzoek heeft geregeld, maar ik ken ze alleen uit de krant en heb er nooit contact mee gehad.''

De demonstranten willen steun betuigen aan Wilders. Een groep antifascisten heeft inmiddels een tegendemonstratie aangekondigd. Burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam wil de betogingen niet verbieden, maar riep maandag wel op tot een vreedzaam protest.

Wilders: ''Als die demonstratie komt: ik verafschuw alles wat met geweld te maken heeft. Als er ook maar enige kans is op geweld, heb ik liever dat het wordt afgeblazen. Ik moet er niet aan denken dat er straks tussen voor- en tegenstanders een veldslag wordt geleverd. Daar zit ik totaal niet op te wachten'', aldus de PVV-leider in dagblad de Telegraaf. (ANP)