Binnenland Bewaar

Wil PvdA wel of niet bezuinigen op Defensie?

Minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie tijdens de behandeling van de begroting van Defensie in de Tweede Kamer.
Minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie tijdens de behandeling van de begroting van Defensie in de Tweede Kamer. © ANP

De oppositie zag woensdag in de Tweede Kamer haar kans schoon om regeringspartij PvdA op een gevoelig terrein aan te pakken. Wil de partij nu wel of niet snijden in Defensie als er nieuwe bezuinigingen moeten komen door de verslechterde economische situatie.

Raymond Knops van het CDA zag al een 'wolk van bezuinigingen' boven het departement hangen. SGP'er Elbert Dijkgraaf zei dat extra bezuinigingen niet op het bordje van Defensie mogen komen. En Gert-Jan Segers van de ChristenUnie vroeg of de PvdA misschien zelfs weer extra wil gaan investeren in de krijgsmacht.

Maar PvdA-Kamerlid Angelien Eijsink liet zich niet verleiden tot uitspraken. Ze wilde niet ingaan op de vraag of haar partij openstaat voor nieuwe ombuigingen bij het ministerie van minister Jeanine Hennis-Plasschaert. Eijsink benadrukte wel dat het departement eerst maar eens zaken op orde moet stellen.

Ze wees er fijntjes op dat in het laatste kabinet waar haar partij in zat - Balkenende IV - er geen geld af ging bij Defensie. Onder het vorige kabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV moest het departement 1 miljard inleveren. Knops zei later in het begrotingsdebat hier 'niet trots op te zijn'.

In het verkiezingsprogram stelden de sociaaldemocraten nog een flinke bezuiniging op Defensie voor, maar in het regeerakkoord met de VVD kwam het ministerie er uiteindelijk relatief goed van af. De liberalen hadden in hun programma juist beloofd de krijgsmacht te sparen. Minister Hennis (VVD) waarschuwde in het weekend nog dat de krijgsmacht geen nieuwe bezuinigingen kan hebben.