Binnenland Bewaar

Wie wordt de derde partij? De zoektocht is gestart

Campagnemateriaal
Campagnemateriaal © Marc Driessen

De zoektocht naar een derde partij voor het stadsbestuur gaat vanochtend van start. Achtereenvolgens spreken informateurs Tom van der Lee van GroenLinks en Thom de Graaf van D66 met de leiders van PvdA, SP en VVD. Met één van deze drie partijen wil de tandem van D66 en GroenLinks, die afgelopen vrijdag al een deelakkoord presenteerden, gaan samenwerken. 

In de gesprekken komt aan de orde wat de partijen van de hervormingsagenda van D66 en GroenLinks vinden, wat ze anders zouden willen en voor welke portefeuilles ze graag wethouders willen leveren. Het is de vraag hoe snel de tandem van D66 en GroenLinks de derde partner weet te vinden.  

Eerder sprak GroenLinks de voorkeur uit voor een college met D66 en de PvdA. D66 gaat echter liever met de VVD in zee. Inmiddels zijn de verkiezingen al meer dan een maand geleden. 

De druk om snel stappen te zetten neemt toe. Tegelijkertijd zal de partij die zich aansluit bij D66 en GroenLinks ook nog inhoudelijk iets in willen brengen.  

Uit het akkoord van afgelopen vrijdag bleek dat GroenLinks heeft ingestemd met de door D66 gewenste hervormingen van de woningmarkt en de stedelijke financiën, in ruil voor forse investeringen in een groenere stad en het compenseren van bezuinigingen van het rijk.

Vanwege het streven van D66 en GroenLinks tot een open bestuurscultuur gaat de gemeenteraad vanmiddag in debat over het deelakkoord tussen de twee partijen.