Binnenland Bewaar

Wat zijn de opties van Edith Schippers?

Na alle gesprekken die Edith Schippers heeft gevoerd, is de puzzel die kabinetsformatie heet er niet bepaald makkelijker op geworden
Na alle gesprekken die Edith Schippers heeft gevoerd, is de puzzel die kabinetsformatie heet er niet bepaald makkelijker op geworden © ANP

In de zoektocht naar een nieuw kabinet heeft elke partij zich de afgelopen dagen zorgvuldig ingegraven. Daardoor zit informateur Edith Schippers nog het hele weekend met de handen in het haar.

Na alle gesprekken die Edith Schippers heeft gevoerd, is de puzzel die kabinetsformatie heet er niet bepaald makkelijker op geworden. Een impasse? "Dat kun je niet concluderen na anderhalve dag praten," wuift Schippers weg. "Ik blijf optimistisch. Het is áltijd goed gekomen."

De informateur neemt nu tijd voor 'reflectie', om partijen 'de ruimte te geven' om af te wijken van hun voorkeurscoalitie. Ze moeten, kortom, gaan bewegen.

Alexander Pechtold

Het leek zo eenvoudig: als de poging met GroenLinks mislukt, worden Klaver en de zijnen moeiteloos vervangen door Gert-Jan Segers van de ChristenUnie.