NEW YORK - Na een slechte maand zijn de beurzen in New York maandag, de eerste dag van februari weer opgeveerd. Dat was te danken aan goede cijfers uit de Amerikaanse productiesector en beter dan verwachte cijfers van olieconcern ExxonMobil.

Een uur voor sluitingstijd stonden alle drie de graadmeters op Wall Street ruim in de plus. De Dow-Jonesindex van dertig toonaangevende fondsen noteerde 10.168,45 punten. Dat is 1 procent, of 103,76 punten hoger. De breder samengestelde S&P 500-index steeg 1,2 procent tot 1086,29 punten, een winst van 12,42 punten. De technologiebeurs Nasdaq steeg ook 1 procent en kwam op 2168,66 punten, een plus van 21,47 punten.

De Amerikaanse productiesector groeide in januari sterker dan verwacht, net zoals die in Europa. De inkoopmanagersindex steeg tot het hoogste punt sinds 2004 . Net als in Europa gaf dit de Amerikaanse beurzen een steuntje in de rug. Ook de beter dan verwachte cijfers van ExxonMobil stemden de beleggers positief. Het olieconcern behaalde in het laatste kwartaal van 2009 een winst van ruim 6 miljard dollar. Dat was weliswaar minder dan een jaar eerder, maar meer dan de gemiddelde verwachting van analisten.

Positief signaal

Het persoonlijk inkomen van de Amerikanen steeg in december 0,4 procent, zo werd maandag bekend. Dat was iets hoger dan de verwachting van analisten en ook dat was een positief signaal .

Het aandeel ExxonMobil was in de Dow met een plus van 2,7 procent de grootste stijger. In de Nasdaq bleef de stijging iets beperkt doordat de aandelen Amazon.com ruim 7 procent duikelden doordat het internetbedrijf in het conflict met uitgever Macmillan behoorlijk inbond en dat kan leiden tot prijsverhoging van e-boeken van Amazon.

Enorme begrotingstekort

De beleggers reageerden tot nu toe gematigd op de begrotingsvoorstellen voor volgend jaar die president Barack Obama maandag presenteerde. Zij maken zich wel zorgen over het enorme begrotingstekort, maar het is nog niet duidelijk welke voorstellen het zullen halen omdat het Congres nog aan bod komt.

De euro stond kort voor sluitingstijd van Wall Street op 1,3922 dollar. Bij sluiting van de beurzen in Europa noteerde de euro nog 1,3905 dollar. (ANP)