NEW YORK - De aandelen gingen dinsdag in Wall Street omhoog onder impuls van stimulerend nieuws. Beleggers zagen in cijfers over koopcontracten voor huizen een bemoedigend teken van economisch herstel. Een zwakke dollar stuwde de koersen van de grondstoffenfondsen. Bovendien werkte de schuldsanering, die de investeringsmaatschappij Dubai World maandag aankondigde, nog door in de koersen.

In het laatste handelsuur handel stond de Dow-Jonesindex 1,3 procent hoger op 10482,6 punten, de S&P 500-index steeg met eenzelfde percentage naar 11089,7 punten en de Nasdaq-index met 1,5 procent naar 2177,6 punten.

''Beleggers vrezen niet langer dat Dubai wereldwijd de banken in gevaar brengt,'' zei een beurshandelaar, nadat de investeringsmaatschappij Dubai World maandag een herstructurering aankondigde.

Voorlopige koopcontracten

Het aantal voorlopige koopcontracten voor bestaande woningen steeg in oktober boven verwachting. Beleggers hadden gerekend op een daling, maar er bleek een stijging te zijn van 3,6 procent. Daarmee steeg dit cijfer voor de negende maand op rij naar een nieuwe hoogtepunt sinds twee jaar. Bovendien bleven de uitgaven aan de bouw van nieuwe huizen in oktober op peil en ook daar was gerekend op een daling.

Daarnaast bleek uit cijfers van de vereniging van inkoopmanagers (SIM) dat de bedrijvigheid in de Verenigde Staten in november is toegenomen, hoewel minder dan voorspeld door analisten.

Euro

De prijzen van olie, koper en aluminium gingen omhoog.

De euro noteerde 1,5093 dollar, tegenover 1,5095 dollar bij het sluiten van de beurzen in Europa. (ANP)