Binnenland Bewaar

VVD wil stoppen met stedenband Accra

Straatbeeld in Accra.
Straatbeeld in Accra. © ANP

De VVD wil een punt zetten achter de stedenband met Accra. De gemeenteraadsfractie vindt dat de samenwerking met de Ghanese hoofdstad te weinig oplevert.

Uit een evaluatie van het Bureau Internationale Betrekkingen van de gemeente blijkt dat de stedenband nauwelijks concrete resultaten heeft opgeleverd. Van de vier gestelde doelen is slechts één verwezenlijkt: het verlenen van advies over de straatnaamgeving en de registratie van gebouwen. Andere projecten stierven een stille dood.

Effectieve besteding
Volgens de VVD tonen de resultaten aan dat gemeenten niet de expertise in huis hebben om toe te zien op een effectieve besteding van de financiering van projecten in het buitenland. De liberalen beschouwen stedenbanden als die met Accra als een verkapte vorm van ontwikkelingssamenwerking en vinden die geen taak voor een gemeente.

De VVD vraagt het college om een gedetailleerd overzicht van activiteiten en uitgaven van de samenwerking met Accra en de andere stedenbanden. Ook wil de fractie inzicht in het aantal uren aan ambtelijke ondersteuning dat in de internationale samenwerking is gestoken. De VVD wil ook een overzicht van de stedenbanden die worden onderhouden door de stadsdelen. Zuidoost sloot in 2004 een samenwerkingsverband met de stad Kumasi in Ghana. De status van deze stedenband is onduidelijk.

Opkomende economieën
Amsterdam onderhoudt contacten met tal van steden in het buitenland. Er zijn samenwerkingen met de herkomstlanden van grote groepen Amsterdammers, maar ook met andere hoofdsteden en handelssteden in opkomende economieën.