HILVERSUM - De VVD houdt de wind goed in de zeilen. In de peiling van bureau Synovate komen de liberalen als grootste partij uit de bus. Ten opzichte van een week geleden stijgt de partij van Mark Rutte met 4 zetels naar 36 (nu 21 in de Kamer). Het CDA zakt verder weg.

De partij van Jan Peter Balkenende daalt drie zetels naar 23, terwijl het CDA er nu 41 heeft in het parlement. Uit de peiling, waarvan de resultaten vrijdag bekend werden gemaakt in het tv-programma NOVA, blijkt dat veel mensen overstappen van het CDA naar de VVD.

In de peiling staat het CDA op het laagste punt in de afgelopen twaalf jaar. De VVD was acht jaar geleden voor het laatste de grootste partij bij Synovate.

PvdA
Ten opzichte van een week eerder blijft de PvdA staan op 33 zetels. Dat is ook het aantal dat de sociaaldemocraten nu hebben in de Kamer. De PVV stijgt van 17 naar 18 (nu 9), GroenLinks wint er 1 en komt uit op 10 (nu 7). D66 zakt 1 zetel naar 10 (nu 3). De SP zakt van 9 naar 8, terwijl de socialisten er nu 25 hebben in de Kamer.

De politieke barometer is een representatieve peiling waarvoor steeds duizend mensen uit een vast online onderzoekspanel worden gevraagd naar hun stemgedrag als er nu verkiezingen zouden zijn. Daarnaast worden mensen telefonisch benaderd. De peiling loopt van dinsdagochtend tot en met donderdagmiddag. (ANP)