Binnenland Bewaar

VVD, CDA, PvdA en lokalen vormen coalitie Haarlemmermeer

Waarnemend burgemeester Onno Hoes.
Waarnemend burgemeester Onno Hoes. © ANP

VVD, CDA, PvdA en de lokale partij Haarlemmermeerse Actieve Politiek (HAP) gaan na de gemeenteraadsverkiezingen van twee weken geleden een coalitie vormen voor het bestuur van de gemeente Haarlemmermeer.

Dat betekent dat de lokale tak van D66, de afgelopen vier jaar nog coalitiepartij, waarschijnlijk bestuurder af is. Dat is de uitkomst van de eerste oriënterende gesprekken die na de raadsverkiezingen van 21 november gevoerd zijn. 

De VVD van burgemeester Onno Hoes kwam toen uit op 17,9 procent van de stemmen, met HAP (17,2 procent) kort daarop. Beiden komen met zeven zetels in de nieuwe gemeenteraad, die op komende nieuwjaarsdag aantreedt.

CDA begint met vijf virtuele zetels aan de coalitieonderhandelingen, de PvdA heeft er drie. De gesprekken worden voorgezeten door Henk Kuipers, raadslid namens de VVD. 

Het nieuwe college bestuurt straks over aanzienlijk meer inwoners dan het vorige. Haarlemmermeer fuseert per 1 januari met Haarlemmerliede en Spaarnwoude, en vormt zo een nieuwe gemeente met om en nabij 150.000 inwoners.

Lees verder: 'Het nieuwe Haarlemmermeer moet op zoek naar een nieuwe ziel'