Binnenland Bewaar

VS: aanslag al-Qaeda op vliegtuig verijdeld

Vliegtuig op Schiphol (niet het vliegtuig uit het verhaal).
Vliegtuig op Schiphol (niet het vliegtuig uit het verhaal). © ANP

De Verenigde Staten zeggen een zelfmoordaanslag op een passagiersvliegtuig te hebben verijdeld. Terreurnetwerk al-Qaeda op het Arabisch Schiereiland wilde een bom aan boord van een toestel laten ontploffen. Dat hebben de Amerikaanse autoriteiten gisteren bekendgemaakt.

President Barack Obama werd in april van de terreurplannen op de hoogte gebracht. Hij heeft de veiligheidsdiensten toen opdracht gegeven 'de noodzakelijke stappen te nemen om te beschermen tegen een dergelijke aanval', verklaarde de Nationale Veiligheidsraad. Volgens het adviesorgaan was er geen gevaar voor het publiek.

Zelfmoordenaar
Volgens diverse Amerikaanse media had de zelfmoordenaar nog geen doel uitgekozen of vliegtickets gekocht. De geheime dienst CIA heeft naar verluidt de bom onderschept. Het is niet bekend of de terrorist nog leeft.

De daders zouden mogelijk een onderbroekbom hebben willen gebruiken. In 2009 probeerde een al-Qaedaterrorist een bom in zijn ondergoed te laten ontploffen tijdens een vlucht van Schiphol naar Detroit. Hij kon worden overmeesterd door de Nederlander Jasper Schuringa.

Geslaagde operatie
Afgelopen zondag werd de militair leider van al-Qaeda in Jemen, Fahd al-Qasaa, gedood door een aanval met een onbemand Amerikaans vliegtuigje. Het is niet duidelijk of met die geslaagde operatie de aanslag is verijdeld.

Al-Qaeda op het Arabisch Schiereiland is de laatste jaren de gevaarlijkste tak van het internationale terreurnetwerk. Eind 2010 zou de organisatie bompakketten naar de VS hebben verstuurd. Die werden onderweg onderschept. De pakketten waren geadresseerd aan synagoges in Chicago, de thuisstad van Obama.