Binnenland Bewaar

Vmbo'er kan makkelijker naar havo

Vmbo'er kan makkelijker naar havo
© Koen Suyk / anp

Het wordt makkelijker voor vmbo'ers om naar de havo te gaan. Nu stellen veel scholen nog aanvullende eisen, maar staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) gaat de wet zo aanpassen dat dit niet meer kan.

Volgens Dekker zijn de eisen om door te stromen ('stapelen') nu vaak onduidelijk en bovendien per school verschillend. Sommige scholen vragen minimaal een 6,8 gemiddeld op de eindcijferlijst, andere een motivatiebrief of een verwijzing van een mentor.

Dekker vindt dat die drempels leerlingen weerhouden het beste uit zichzelf te halen. Ook wil de staatssecretaris af van de eis dat vmbo'ers die willen stapelen niet mogen blijven zitten. Hij komt met een wet die vmbo'ers 'zonder meer' toestemming geeft om naar de havo te gaan. Dat schrijft hij woensdag aan de Tweede Kamer.

Scheikunde
Extra eisen stellen aan de leerling vindt Dekker de omgekeerde wereld. Scholen stellen nu uiteenlopende eisen aan vmbo'ers, omdat het onderwijsprogramma op het vmbo (gemengde leerweg/theoretische leerweg) niet goed aansluit op de havo.

Leerlingen die bijvoorbeeld van vmbo zorg en welzijn overstappen naar havo natuur en gezondheid missen het vak scheikunde. Dekker gaat scholen vragen om nu al een zevende vak aan te bieden aan leerlingen die willen doorstromen naar de havo. Het vmbo telt zes vakken, maar een havist heeft er zeven. 

Zeven vakken
Leerlingen die in schooljaar 2019-2020 overstappen van het vmbo naar het havo moeten van de nieuwe wet gebruik kunnen gaan maken. 
Een Kamermeerderheid had de staatssecretaris opgedragen het doorstroomrecht in te voeren. Dekker voelde er aanvankelijk weinig voor, omdat de aansluiting niet goed geregeld zou zijn en hij vreesde dat meer vmbo'ers dan boven hun macht zouden grijpen. Van de doorstromers van het vmbo naar de havo valt een kwart nu alsnog uit.

Lees ook: Veel Amsterdamse mavo's beginnen een havo [+]