Binnenland Bewaar

Verplichte cursus voor baasjes gevaarlijke hondensoorten

Alle kruisingen met een Pitbull staan op de lijst met gevaarlijke honden.
Alle kruisingen met een Pitbull staan op de lijst met gevaarlijke honden. © Archief

Baasjes van gevaarlijke honden moeten voortaan verplicht een opvoedcursus volgen.

Dat heeft staatssecretaris Martijn van Dam woensdag besloten. Aanleiding hiervoor is de flinke toename van het aantal bijtincidenten door agressieve honden de afgelopen jaren. 

De cursusplicht gaat met ingang van volgend jaar in. In totaal zijn 21 hondensoorten of kruisingen met die soorten geclassificeerd als gevaarlijk. De lijst kan nog veranderen. Er kunnen in de toekomst meer soorten aan toegevoegd worden en ook soorten afgaan. Zodra fokkers erin slagen een ras minder agressief te maken, kan zo'n ras weer van de lijst. De ooit beruchte rottweilers en boxers bijvoorbeeld worden ook niet langer als een gevaar gezien.

Verbieden
Van sommige van deze gevaarlijke hondenrassen wil Van Dam de fok en de invoer helemaal verbieden. Hij wijst erop dat andere Europese landen Nederland daarin al voorgingen. De lijst met gevaarlijke honden is onder voorbehoud en er kunnen in de loop van de jaren nog honden aan toegevoegd worden of vanaf gehaald worden. 

Van Dam wil dat gemeenten ook in het algemeen gevaarlijke honden mogen verbieden in bijvoorbeeld speeltuinen of parkjes. Gemeenten kunnen bepaalde hondeneigenaren al een houd- of gebiedsverbod opleggen.

Meldpunt
Verder wil Van Dam bijtincidenten beter gaan bijhouden en een meldpunt instellen. Met die gegevens kunnen gemeenten een baasje van een hoogrisicohond bijvoorbeeld verbieden nog langer zo'n hond te houden. Ook kunnen ze een muilkorf of een hondenlijn voorschrijven. Ze kunnen verder plaatsen aanwijzen waar geen enkele hoogrisicohond mag komen, zoals een speeltuin of kinderboerderij.

Van Dam zou ook graag zien dat het makkelijker wordt om iemand te vervolgen die een hond ophitst om iemand aan te vallen. Daarover gaat hij in overleg met de minister van Veiligheid en Justitie.

Lees ook: Nieuwe hond moet weg om trauma 6-jarig meisje

Lijst met gevaarlijke hondensoorten

- Akita
- American Bulldog
- American Pitbull Terriër
- American Staffordshire Terrier
- Boerboel
- Bull Mastiff
- Bull Terrier
- Cane Corso
- Dogo Argentino
- Dogo Canario
- Staffordshire Bull Terrier
- Rottweiler
- Tosa
- Fila Brasileiro
- Anatolische herder
- Zuid-Russische Owcharka
- Kaukasische Owcharka
- Pitbull
- Bully Kuta
- Alano
- Bandog