Binnenland Bewaar

Verplaatsing schoolgebouw Zuidas na flinke vertraging eindelijk voltooid

In totaal heeft de verschuiving twintig uur geduurd.
In totaal heeft de verschuiving twintig uur geduurd. © ANP

Het schoolgebouw van de Kindercampus Zuidas aan de Boelelaan dat dertig meter verplaatst moest worden, staat sinds maandagmiddag op zijn plaats. In totaal heeft de klus twintig uur geduurd. Het gebouw van bijna een miljoen kilo wordt nu gekoppeld aan een recent gebouwd tweede deel.

Het verschuiven liep vorige week vertraging op vanwege harde wind. Toen woensdag het gebouw voor het eerst een aantal meters opschoof, vertraagde de klus opnieuw door afwijking in de fundering. In totaal heeft de verschuiving daarom twintig uur geduurd in plaats van de voorspelde tien uur. 

Megaklus
Het schoolgebouw met één verdieping werd eerst iets opgetild met behulp van 42 krikken en vervolgens op stalen rollers geplaatst.
Tijdens de verhuizing bleef de hele inboedel van de school en de kinderopvang gewoon in het gebouw staan - zelfs de kopjes stonden netjes in de kast. Bresser, een bedrijf dat eerder onder meer fabrieken, molens en kerken verplaatste, voerde de megaklus uit. 

De school aan de Amsterdamse Zuidas is nog gloednieuw, maar kon niet op de juiste plek worden gebouwd omdat er een sporthal stond. Het eerste gedeelte werd daarom achter de sporthal gebouwd. Nu de sporthal is afgebroken en het tweede deel is verplaatst, worden de twee gebouwen aan elkaar gemonteerd.

Naar verwachting wordt het gebouw op 4 januari weer in gebruik genomen.