DEN HAAG - Fractievoorzitter Maxime Verhagen van het CDA is teleurgesteld over de ontwikkelingen in de kabinetsformatie, waar informateur Herman Tjeenk Willink zaterdag praat met de fractievoorzitters van VVD, PvdA, D66 en GroenLinks, maar niet met het CDA. Volgens Verhagen maakt VVD-leider Mark Rutte nu een keuze voor een ''koers over links''.

''Ik vind het verbazingwekkend en teleurstellend dat Mark Rutte nog geen anderhalve week geleden zegt dat het geen zin heeft om te onderhandelen over paars-plus, maar nu ineens wel weer gaat praten over een linkse coalitie onder VVD-leiding'', zegt Verhagen in een reactie.

Volgens hem is er duidelijk een beter alternatief in de vorm van een middencoalitie, waarvan Rutte zelf steeds heeft gezegd dat het zijn voorkeur heeft. ''Nu de VVD lijkt te kiezen voor een koers over links kunnen wij alleen maar afwachten of de woorden van Rutte ook worden omgezet in daden. Ook als het gaat om zijn campagnebeloftes met betrekking tot de hypotheekrenteaftrek en de noodzaak tot stevige hervormingen zonder belastingverhogingen.'' (ANP)