Binnenland Bewaar

Verhagen: Bewoners onder hoogspanningsmasten uitkopen

© anp
© anp © UNKNOWN

Minister Maxime Verhagen (Economische zaken) kan verder met zijn plannen voor de nieuwe hoogspanningsverbinding via de westkant van Haarlemmermeer. Een meerderheid van de Tweede Kamer gaf hem daar vandaag groen licht voor.

Voor mensen die direct onder hoogspanningsmasten wonen steunt Verhagen het plan van netbeheerder TenneT om die bewoners uit te kopen. Dat kost geld en de energierekening stijgt daardoor met 4,50 euro per jaar, becijfert Verhagen.

Wonen onder hoogspanningsmasten kan vanwege de elekromagnetische straling een gevaar voor de gezond vormen.

Wel is de Kamer verbaasd dat Schiphol pas heel laat aangaf dat een nieuwe verbinding via de oostkant gevolgen zou kunnen hebben voor de veiligheid van het vliegverkeer. Dat verhaal moet beter onderbouwd, want er staan nu ook al hoogspanningsmasten bij de Polderbaan, vinden Gerda Verburg (CDA) en Paulus Jansen (SP).

Verhagen heeft haast en wil snel overleggen met de gemeenten. Hij wil dat er aan het einde van het jaar een uitgewerkt plan ligt, omdat het energienetwerk in de Randstad steeds kwetsbaarder wordt en de kans op stroomstoringen toeneemt. Eigenlijk is er geen tijd meer om een besluit uit te stellen, aldus de minister.