Binnenland Bewaar

Verdachte van liquidatie Antwerpen pleegt zelfmoord in cel

Gevangenis De Koepel in Haarlem.
Gevangenis De Koepel in Haarlem. © anp

Chris Bouman (36), verdacht van betrokkenheid bij de liquidatie van de Amsterdamse crimineel Najeb Bouhbouh op 18 oktober voor een hotel in Antwerpen, heeft zelfmoord gepleegd in de koepelgevangenis in Haarlem. Hij zou zich in zijn cel met een laken hebben verhangen.

De moord op Bouhbouh is een belangrijke akte in het onderwereldoorlogje dat sinds vorig jaar woedt in de Amsterdamse onderwereld. Hij was een vriend en compagnon van de bekende Amsterdamse crimineel Gwenette Martha.

Die ging volgens justitie na de moord op Bouhbouh op jacht naar de crimineel die hij daarvoor verantwoordelijk hield: Benaouf A.(29).

Ook het Openbaar Ministerie ziet Benaouf A. als opdrachtgever voor de moord op Bouhbouh en heeft hem daarvoor inmiddels aangeklaagd.

Chris Bouman was op de dag van de liquidatie in het gezelschap van Bouhbouh. Ze waren samen in het hotel. Bij het verlaten van het hotel werd Bouhbouh door twee mannen doodgeschoten - waarna die in een auto met Nederlandse kentekens vluchtten.

Dubbelspel
De recherche beschouwde Bouman aanvankelijk als getuige, maar begon hem van dubbelspel te verdenken nadat in de buurt van de moordplek de achterkant van een mobiele telefoon was gevonden met daarop zijn vingerafdruk.

Uit onderzoek naar andere delen van de telefoon waarbij dat achterkantje hoorde, bleek dat het toestel contact had gehad met een telefoon die bij de daders in gebruik was. Vanaf dat moment werd Bouman verdacht van het medeplegen van de moord. Mogelijk had hij de daders op de hoogte gehouden van Bouhbouhs bewegingen.  

Bouman werd eind mei in Antwerpen gearresteerd in het bezit van een revolver.

Verklaring
Na zijn arrestatie zat hij zo'n negen weken 'in beperkingen', waardoor hij met niemand contact mocht hebben behalve met zijn advocaat Cathalijn Maat. Volgens haar heeft hij, anders dan in het milieu inmiddels wordt  beweerd, 'geen enkele verklaring afgelegd'. 'Die intentie had hij ook niet.'

Lees het volledige verhaal zaterdag in Het Parool.