Binnenland Bewaar

Verborgen Nederlanders krijgen paspoort

Een Nederlands paspoort. Foto ANP
Een Nederlands paspoort. Foto ANP © UNKNOWN

DEN HAAG - Duizenden mensen met een Nederlandse moeder maar buitenlandse vader, kunnen straks alsnog Nederlander worden. De Tweede Kamer schaarde zich donderdag achter de nieuwe wet op het Nederlanderschap die dit mogelijk maakt.

Het gaat om mensen die voor 1985 geboren zijn. Tot die tijd konden alleen kinderen met een Nederlandse vader Nederlander worden, na 1985 geldt dat ook de moeder de Nederlandse nationaliteit kan doorgeven. Van een tijdelijke overgangsregeling voor kinderen die voor 1985 werden geboren, maakte lang niet iedereen gebruik. Deze latente oftewel verborgen Nederlanders krijgen nu alsnog de kans een paspoort te krijgen.

Het zou gaan om 90.000 mensen, al waren er Kamerleden die daar vraagtekens bij zetten. PvdA'er Jeroen Dijsselbloem sprak van een berekening die op de achterkant van een sigarendoosje was gemaakt. Dijsselbloem kwam tijdens de behandeling van een vorige wet op het Nederlanderschap met het voorstel de verborgen Nederlanders tegemoet te komen. De VVD zie ook voor de regeling te zijn, maar wilde wel weten hoeveel al die nieuwe Nederlanders gaan kosten.

De maatregel maakt onderdeel uit van wetgeving die de dubbele nationaliteit inperkt. Vreemdelingen die Nederlander willen worden, moeten afzien van hun oorspronkelijke nationaliteit. Er blijven uitzonderingen bestaan, bijvoorbeeld voor mensen die dat niet kunnen. Zo kunnen Marokkaanse Nederlanders niet af van hun Marokkaanse nationaliteit. Meerdere partijen drongen er bij minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) op aan dit probleem aan te blijven kaarten, ook binnen de Europese Unie.  (ANP)