Binnenland Bewaar

Veilinghuizen lijden nauwelijks onder crisis

© ANP
© ANP © ANP

Veilinghuizen in Nederland lijken niet enorm te lijden onder de economische malaise. Zo bracht een diamanten ring woensdag bijna 170.000 euro op bij Christie's in Amsterdam.

Volgens Christie's is de opbrengst van de veiling van in totaal bijna 300 juwelen hoog en boven verwachting: ruim 1,8 miljoen euro in totaal. 'Kwalitatief goede spullen gaan sowieso heel goed bij ons, ondanks de economisch moeilijke tijden.'

'Het is absoluut niet moeilijk om deze betere zaken te verkopen, soms wel om ze te verkrijgen. Aanbieders wachten wellicht toch een hoogconjunctuur af', aldus een woordvoerder van het veilinghuis. 'Internationaal gezien draaide Christie's het beste halfjaar ooit.

De collega's van veilinghuis Sotheby's hadden ook een goed jaar. Daar bracht de veiling van de zogenoemde Stuyvesantcollectie meer op dan enig andere soortgelijke veiling in Nederland ooit. De stukken uit de grootste verzameling naoorlogse en hedendaagse kunst wisselden voor in totaal 18 miljoen euro van eigenaar.

Inmiddels zijn in Amsterdam alle veilingactiviteiten gestaakt, maar dat heeft volgens de instelling niets te maken met de economische crisis. 'Het bedrijf volgt een nieuwe strategie waarbij het focust op internationale kantoren, waar we de meeste opbrengst verwachten.'