Binnenland Bewaar

Van racisme betichtte brandweerman mag voorlopig aan het werk

Van racisme betichtte brandweerman mag voorlopig aan het werk
© ANP

De Amsterdamse brandweerman waarnaar een onderzoek loopt omdat hij discriminerende opmerkingen zou hebben gemaakt, mag weer aan het werk. Dat heeft de Amsterdamse rechtbank bepaald.

De brandweerman, die al 21 jaar voor het Amsterdamse korps werkt, zou zich stelselmatig racistisch hebben uitgelaten. Toen dat de brandweercommandant Leen Schaap ter ore kwam, gelastte die direct een onderzoek naar het gedrag van de brandweerman.

Hij zou onder meer Amsterdam-West 'het kalifaat' hebben genoemd en hebben gesproken van 'kanker-Marokkanen' en 'zwarte apen.' Gedurende het onderzoek werd de man geschorst en de toegang tot de kazerne ontzegd.

Eerste rapport
Dat besluit heeft de Amsterdamse rechter nu dus teruggedraaid. Volgens de rechter heeft Schaap niet goed gemotiveerd waarom de aanwezigheid van de brandweerman op het werk de dagelijkse gang van zaken of het lopende onderzoek zou verstoren. De man zou bovendien op een andere kazerne gaan werken.

De man had ook gevorderd dat het onderzoek naar zijn gedragingen zou worden stopgezet, maar dat mag van de rechtbank doorgaan. Een eerste rapport wordt volgende week verwacht, waarna de korpsleiding binnen enkele weken een beslissing zal nemen.

Door de zaak kwam de interne verdeeldheid binnen de brandweer en de problematische organisatiecultuur opnieuw aan de oppervlakte. Burgemeester Eberhard van der Laan, die oud-politiecommissaris Schaap aanstelde om een frisse wind te laten waaien, hekelde recent de cultuur bij de Amsterdamse brandweer.